Gradonačelnik Igor Radojičić i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), potpisali su u petak sa preduzećem „Hidrokop“ 7,8 miliona KM vredan ugovor o izgradnji vodovoda u više sela i prigradskih naselja, u okviru velikog projekta pod nazivom „Voda I“.

-„Voda I“ je prva faza velikog projekta ukupne vrednosti od oko 25 miliona KM predviđenih za ulaganja u sisteme vodosnabdevanja, koji treba da obezbede stabilno vodosnabdevanje za više od 95 odsto stanovništva na celoj teritoriji grada. Deo sredstava biće usmeren i u kanalizacionu mrežu – naglasio je Radojičić.

Konkretno, realizacijom projekta „Voda I“ biće obezbeđena voda iz gradskog vodovoda za više od 2.000 domaćinstava na različitim krajevima grada, odnosno do 10.000 stanovnika. Projekat „Voda I“, u okviru kojeg će biti izgrađeno 56 kilometara nove vodovodne mreže, finansiran je kreditom EBRD-a.

Pročitajte još - Vrbas: Zdrava voda u pet sela

-Iz velikog sistema „Crno vrelo“ radiće se podsistem „Zvijezda“ koji u jednom pravcu vodi vodu u Slavićku i Radosavsku, a u drugom prema Gornjoj Piskavici, Klupama i Karauli. Takođe, ulazimo u podsistem Bronzani majdan koji je sa velikom disperzijom stanovništva, a koji se odnosi na gradnju rezervoara i prvih cevovoda prema tom čitavom podsistemu – pojasnio je on.

Manji vodovodi su predviđeni u Lazarevu i Krminama, a na Laušu nekoliko lokacija sa kanalizacijom od glavnog kolektora u Karađorđevoj pa na obje strane Lauša.

-„Voda 1“ dovešće i do završetka dugoočekivanog projekta Česme 3 i Česme 4, u okviru kojeg je već završen veliki rezervoar na vrhu Krčmarica. Čitav taj prostor, kao i dio Laktaša imaće obezbeđenu vodu. U Vrbanji ćemo, takođe, graditi vodovod za više delove naselja Zeleni vir – precizirao je Radojičić.

On je najavio da su već spremni projekti „Voda II“ i „Voda III“, koji se odnose na nekoliko desetina hiljada stanovnika Banje Luke.

Provođenjem sve tri faze ovog projekta, biće ostvaren strateški cilj da se do 2022. godine obezbedi voda za 95 odsto stanovništva na kompletnom području Banje Luke.

Šef Kancelarije EBRD-a u BiH Manuela Nesel kazala je da ovo vrlo važan projekat za EBRD, ističući da je Banja Luka prošle godine postala deo grupe „zeleni gradovi“ čiji je jedan od segmenata unapređenje usluge vodosnabdevanja.

Ona je zahvalila i donatorima uključenim u ovaj program, posebno Vladi Republike Austrije koja je putem EBRD-a pomogla izradu Akcionog plana „Zelenog grada“.

Direktor preduzeća „Hidrokop“ Rade Babić najavio je da će radovi na izgradnji vodovoda početi već idućeg meseca.

-Posao je obiman i gotovo na celoj teritoriji grada. Za gradnju imamo negde oko 56 kilometara vodovodne mreže raznih profila cevi, kanalizacione mreže, rezervoare od 1.000 i 500 kubika, sa pumpnim stanicama i kompletnim sistemom – naveo je Babić i dodao da je rok za izvođenje radova 18 meseci.