PRESUDA ZA UBISTVO: Za likvidaciju Miroslava Lazarevića 37 godina robije

O. MATAVULj

13. 09. 2019. u 14:38

ПРЕСУДА ЗА УБИСТВО: За ликвидацију Мирослава Лазаревића 37 година робије

Odluka suda privukla veliku pažnju / Foto ATV

U Okružnom sudu u Banjaluci u petak izrečena jedinstvena presuda Saši Vidoviću i Aleksandru Bulatoviću. U sudnici napeto, uz velike mere obezbeđenja, samo nekoliko dana posle ubistva oca optuženog

SAŠA Vidović (37) iz Bijeljine osuđen je na 19, a Aleksandar Bulatović (32) iz Istočne Ilidže na 18 godina zatvora zbog ubistva Miroslava Lazarevića (32), koji je izrešetan 16. oktobra 2016. godine u Istočnom Novom Sarajevu. Okružni sud u Banjaluci Vidovića i Bulatovića oglasio je krivim za teško ubistvo, izazivanje opšte opasnosti, nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja i izrečena im je jedinstvena kazna.

Izricanje presude pratile su velike mere obezbeđenja u sudu i oko njega, budući da je u ponedeljak uveče u Novom Sadu sa dva hica iz pištolja ubijen Željko Bulatović, otac osuđenog Aleksandra. Napetost se osećala i u sudnici, ali je sve proteklo mirno. Aleksandar je, u pratnji sudske policije, u crnini došao u sudnicu, dok Vidović nije prisustvovao objavi.


PROČITAJTE JOŠ - SUĐENjE ZA UBISTVO MIROSLAVA LAZAREVIĆA: Ubijen puškom iz BMV

U presudi, koju je izrekao sudija Pane Gavrić, navedeno je da su Vidović i Bulatović zajedno i po prethodnom dogovoru mesecima pripremali i organizovali ubistvo Lazarevića. Nabavili su vozilo "BMV iks 5", koje je u julu 2016. ukradeno u Mostaru i na njega postavili tablice koje su ukradene u Bijeljini. Kritičnog dana žrtvu su sačekali da "golfom 7" priđe "ležećem policajcu" u Beogradskoj ulici u Istočnom Novom Sarajevu i kada je usporio vožnju presreli su ga terencem "BMV iks 5" i prema njemu ispalili 24 hica iz automatske puške, kalibra 7,62 milimetra. Lazarević je pogođen sa pet hitaca u leđa, donju vilicu, grudni koš i koleno. Smrtonosan je bio hitac u koleno, jer je projektil prekinuo venu i arteriju i Lazarević je umro usled iskrvarenja.

Saša Vidović / Foto V. Dančić


NARUČENO UBISTVO MOTIV ubistva nije naveden, a iz policije ranije saopšteno da se radilo o ubistvu iz koristoljublja. Likvidacija je navodno bila naručena iz kriminalnih krugova, ali nalogodavac nije otkriven.

U presudi se navodi da su ubice pobegle prema Sarajevu i ispred zgrade u Aleji lipa zapalili ukradeni BMV, u kome su ostavili pušku i dva okvira metaka, koji su izgoreli. Usled paljevine aktiviralo se 26 metka, čime su ugroženi životi dve devojke koje su bile u prizemlju zgrade. Izgoreli su prozori i stolarija na stanu J. Ć. i oštećena vrata na garaži N. K. Nakon toga peške su nastavili da beže, ali su ih primetili građani i to dojavili policiji koja ih je posle kraće potere uhapsila na osnovu opisa.

Tokom bekstva Vidović je sa sebe skinuo odeću i bacio je, pa je uhapšen u gaćama. U obližnjem kontejneru je pronađena trenerka, sa nagorelim nogavicama, dok je u džepu zatečen upaljač i na njima Vidovićev DNK.


Miroslav Lazarević je ubijen u sačekuši/ Foto Srna


- Prilikom odmeravanja kazne sud je cenio da se tu radilo o teškom krivičnom delu, kao i sam način izvršenja, odnosno upornost koju su optuženi iskazali, kao i višemesečnu pripremu - rekao je sudija Gavrić, navodeći da će sve detaljno obrazložiti u pisanom otpravku presude.

PROČITAJTE JOŠ: UBISTVO U NOVOM SADU: Čaure poslate na DNK analizu

Bulatoviću i Vidoviću u kaznu je uračunato vreme provedeno u pritvoru od oktobra 2016, a odlukom suda ostaće iza rešetaka do pravosnažnosti presude. Dužni su i da plate troškove postupka u iznosu od oko 7.300 KM. Presuda nije pravosnažna i obe strane u postupku imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Aleksandar Bulatović Foto V. Dančić


SINA NE MOGU VRATITI

KAO i svako ročište, izricanje presude u crnini je pratio i otac ubijenog Miroslava, Stjepan Braco Lazarević, koji nije zadovoljan izrečenom kaznom.

- Verujem sudu i tužilaštvu. Sina ne mogu vratiti, a da su dobili i 50 godina to me ne bi zadovoljilo - rekao je Lazarević.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije