Radojičić: Zbog piralena predviđena besplatna sveobuhvatna preventivna zdravstvena zaštita građana

D.L.

četvrtak, 12. 09. 2019. u 18:28

Радојичић: Због пиралена предвиђена бесплатна свеобухватна превентивна здравствена заштита грађана

"Incel"

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da se Gradska uprava uhvatila u koštac sa problemom zagađenosti u Poslovnoj zoni "Incel" i da ga uspešno rešava
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da se Gradska uprava uhvatila u koštac sa problemom zagađenosti u Poslovnoj zoni "Incel" i da ga uspešno rešava, te da je predviđena besplatna sveobuhvatna preventivna zdravstvena zaštita za građane.

- Incel je otvorio primarno pitanje o zdravlju ljudi, a ovaj projekat je jedinstven, jer će Banjaluka biti prvi grad u Republici Srpskoj koji će imati ovakav vid preventivne zdravstvene zaštite, rekao je Radojičić novinarima tokom pauze gradske Skupštine, na čijem se dnevnom redu nalazi i informacija o utvrđenom stanju zagađenja na prostoru Poslovne zone "Incel".

On je napomenuo da će grad sa novim rukovodstvom banjalučkog Doma zdravlja definisati najugroženije grupe ljudi, koje će biti pozivane na besplatne zdravstvene preglede, kako bi se blagovremeno reagovalo.

Pročitajte još: Radojičić: Dodatna ispitivanja zbog otrovnog ulja u poslovnoj zoni "Incel"

- Pilot projekat počinje u oktobru, a nadamo se da će trajati svih naredih godina kao obavezna i redovna stvar, rekao je Radojičić.
On je naveo da je u informaciji obuhvaćena celokupna analiza merenja i podataka koje su prikupili nadležni organi o zagađenosti piralenom na prostoru "Incela".

- Na ovom području urađeno je više od 80 uzorkovanja zemljišta, što je još nedovoljno jer je reč o prostoru na 80 hektara i mi smo u tom stalnom procesu da bi se utvrdila tačna površina prostora zagađenog piralenom, rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, u analizi je navedeno pet segmenata mera koje su preduzete ili ih tek treba preduzeti, kako bi ovaj problem bio rešen.

- Prvi segment su istražne radnje da se vidi ko je šta tačno radio na tom području. Drugi segment je prevencija da se dalje zagađivanje ne dešava, a to su mere zabrane ograđivanja pojedinih područja ili zabrane ili kontrole delatnosti, naveo je Radojičić.

On je dodao da je treći deo plan remedijacije zemljišta.

- Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske je preuzelo na sebe kompletan plan koordinisanja i zbrinjavanja zemljišta, a uključen je i stručni tim stranih eksperata koji radi na planu šta se radi sa kontaminiranim zemljištem, rekao je Radojičić.

Odbornik SDS-a u banjalučkoj Skupštini Aleksandar Petković smatra da je neophodno da se napravi registar svih zagađivača, odnosno da se tačno zna baza podataka gde se nalaze otrovne materije u Banjaluci kako ne bi imali u budućnosti problema.

- Sada imamo i poslovnu zonu `Jelšingrad` u kojoj se planira otvaranje novih poslova, ali se još nije ušlo u razmatranje da li je dole bilo sličnih slučajeva kao u `Incelu`", rekao je Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije