Prvi sastanak predstavnika radnih grupa za reviziju i standardizaciju zanimanja po strukama održan je danas u Banjaluci s ciljem da se nastavni planovi i programi u srednjim školama prilagode potrebama privrede.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Srpske Predrag Damjanović rekao je pre početka sastanka da je potrebno utvrditi metodologiju rada izrade standarda zanimanja, kojoj prethodi i izrada profila zanimanja.

- Radnim grupama, kojh ima 13, danas ćemo predstaviti dinamiku rada, te ćemo svakih 10 dana od njih očekivati izveštaje o tome šta je urađeno, odnosno kako su definisani profili zanimanja, a radićemo i na reviziji zanimanja, jer ima puno onih koja su iščezla i ne postoje, rekao je novinarima Damjanović.

PROČITAJTE JOŠ - RS: Korak bliže objavljivanju diploma!

On je pojasnio da će radne grupe, u koje su osim profesora srednjih škola i fakulteta, uključeni i predstavnici Republičkog pedagoškog zavoda, Unije udruženja poslodavaca, Privredne komore Srpske, Zanatsko-preduzetničke komore i Zavoda za obrazovanje odraslih, imati slobodu i da pojedina zanimanja spoje u jedno, ukoliko za to postoji mogućnost.

- Cilj nam je da dođemo do optimalnog broja zanimanja koja su neophodna za razvoj privrede Republike Srpske, a plan nam je da sav ovaj posao uradimo do početka novembra kako bi Ministarstvo prosvete i kulture Srpske donijelo Uredbu o standardima zanimanja, te dokument bio poslat ministrima na usvajanje, rekao je Damjanović.

On je napomenuo da će paralelno sa Uredbom biti donesena i nova upisna politika za narednu školsku godinu, kao i izmene i dopune nastavnih planova i programa za zanimanja za koja je procenjeno da treba da ostanu u Republici Srpskoj.
Predstavnik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić izrazio je zadovoljstvo što je Srpska krenula u ozbiljnu reformu obrazovanja, kako bi bilo zaustavljeno ili bar smanjeno školovanje profila učenika koja nisu potrebna tržištu rada.

- Najveća reforma u srednjem usmerenom obrazovanju biće ukoliko u narednom periodu dođemo do adekvatnog spiska novih zanimanja za koja đeca treba da se školuju, rekao je Trivić.

On je naveo da su na tržištu rada najviše potrebni profili u proizvodnji, ali i da osim povećanja broja tih, treba smanjiti i određene profile učenika koji nisu potrebni tržištu rada.

- Ovde nije reč o našim željama, nego o potrebama tržišta jer imamo situaciju da u Banjaluci imamo Tehnološku školu u kojoj se obrazuju hemijski tehničari iako više ne postoje fabrike kao što je `Incel`, `Unis` i druge, rekao je Trivić.