Predsedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da je očekivao da aktuelni predsedavajući ovog doma Denis Zvizdić podnese ostavku na funkciju predsedavajućeg Saveta ministara, a ne da u javnost iznosi lažne optužbe o tome da SNSD navodno blokira rad parlamenta BiH.

- U svakoj normalnoj zemlji apsolutno su nespojive čelne funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. I po Ustavu BiH te funkcije su nespojive i to je jasno svima, osim Denisu Zvizdiću i njegovom stranačkom šefu Bakiru Izetbegoviću", rekao je Košarackomentarišući optužbe Zvizdića da SNSD blokira formiranje komisija i rad parlamenta BiH.

Prema njegovim rečima, Zvizdić bi trebalo da pročita poslovnik Predstavničkog doma i da tamo pronađe odgovor na pitanje ko zaista blokira formiranje i rad zajedničkih institucija u skladu sa Ustavom i zakonima BiH.

-Stalne komisije i zajednička radna tela oba doma parlamenta, a pogotovo rukovodstva tih komisija, ne mogu se birati ako se ne zna ko u parlamentu BiH čini vlast, a ko opoziciju. Normalno je i logično da predstavnici vlasti čine rukovodstva najznačajnijih komisija, dok zakon propisuje da predstavnik opozicije bude na čelu Zajedničke komisije za nadžor nad Obaveštajno-bezbednosnom agencijom. To bi neko trebalo da objasni Zvizdiću i njegovoj stranci, koja u Predsedništvu BiH uporno krši Ustav i zakone jer blokira imenovanje predsedavajućeg Savjeta ministara, pojasnio je Košarac.

Pročitajte još - Košarac ne želi još jedno novo ministarstvo

On je dodao da odgovor na pitanje ko u parlamentu BiH predstavlja vlast, a ko opoziciju može da se dobije jedino glasanjem o potvrđivanju imenovanja predsedavajućeg, te ministara i zamenika u Savetu ministara.

- Tek posle toga možemo pristupiti izboru i konstituisanju stalnih komisija i zajedničkih radnih tela i nastaviti normalno da radimo. Sve dok SDA u Predsedništvu BiH krši Ustav i Zakon u Savetu ministara i sve dok dva člana Predsedništva BiH, izabrana bošnjačkim glasovima, uzurpiraju ustavna prava srpskog naroda i Republike Srpske, druge institucije, uključujući i parlament BiH, ne mogu normalno da rade, poručio je Košarac.

On je naglasio da situaciju neće promeniti ni sazivanje sednice proširenog Kolegijuma Predstavničkog doma, što je Zvizdić juče najavio.

- Prema poslovniku, prošireni Kolegijum nadležan je da donosi odluke o tačkama dnevnog reda sjednice, ali nema nadležnost da odlučuje o sazivanju redovne sjednice doma. Moguće je da Zvizdić i SDA opet planiraju neki pokušaj kršenja poslovnika i preglasavanja Srba, što može samo dodatno da pogorša krizu u kojoj se BiH nalazi, rekao je Košarac.

On je poručio Zvizdiću da institucije Republike Srpske i SNSD odavno ukazuju na ogromnu štetu koju, zbog neformiranja novog Saveta ministara, trpe svi građani BiH.

- Svi građani trpe posljedice ucjenjivačke politike, koju u Predsedništvu BiH provodi SDA. Nadamo se da će SDA odustati od takve politike i da će, imenovanjem novog predsedavajućeg Saveta ministara, omogućiti da zajedničke institucije funkcionišu normalno, u skladu sa Ustavom i zakonima, zaključio je Košarac.