Uspešna sezona u voćarstvu, na nekim imanjima fali radnika za berbu

D. L.

utorak, 10. 09. 2019. u 17:04

Успешна сезона у воћарству, на неким имањима фали радника за бербу

Ilustracija / Foto: D.Dozet

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske istakao da voćarska proizvodnja može biti profitabilna i održiva i da se za voće može naći tržište, kako u RS i BiH, tako i u inostranstvu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je u utorak tokom posete voćnjacima "Agroimpeksa" u Jablanici kod Gradiške da je ovogodišnja sezona zadovoljavajuća, iako će rod voća biti manji nego prošle godine.

-Prošle godine prinosi su bili veliki, ali je kvalitet voća bio lošiji. Možemo reći da sada imamo uspešnu godinu u voćarstvu, rekao je Pašalić novinarima.

On je istakao da voćarska proizvodnja može biti profitabilna i održiva i da se za voće može naći tržište, kako u Republici Srpskoj i BiH, tako i u inostranstvu.

-U poslednje vreme našu jabuku i krušku plasiramo na rusko tržište i očekujemo da će to biti nastavljeno i u ovoj godini. U Republici Srpskoj ima oko 3.000 hektara zasada jubuke, prosečna godišnja proizvodnja je između 120.000 i 130.000 tona, a ove godine ćemo sigurno imati tu količinu, naveo je Pašalić.

On je istakao da je višegodišnje zasade potrebno obezbediti od svih elementarnih nepogoda, kao što su grad, mraz i suša, koje su prisutne nekoliko godina.

Pročitajte još - Nesvakidašnji poduhvat: Preselili 3.000 sadnica voća

-Ministarstvo je pomoglo nabavku sistema za navodnjavanje i zaštitu od grada, a u narednom periodi ćemo izdvajati sve više sredstava za takvu opremu i mehanizaciju, nauštrb nekih drugih premija. Agrarni budžet se neće narušiti, na raspolaganju je 71 milion KM direktnih subvencija i može doći samo do preraspođele tih sredstava, a nikako do umanjenja, rekao je Pašalić.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, koji je zajedno sa Pašalićem obišao voćnjak "Agroimpeksa", rekao je da ova firma ima uređene voćnjake u skladu sa svim evropskim standardima, što je na ponos i Gradiške i Republike Srpske.

-To pokazuje da imamo ljude koji su spremni da primene najsavremenije tehnologije u voćarstvu i da dobiju najveći prinos, naveo je Adžić.

On je istakao da Gradiška ima potencijal da, kao što je Toskana napravila brend od vinove loze, u Potkozarskom kraju napravi prepoznatljiv brendirani proizvod jabuke, šljive, ali i proizvoda od ovog voća.

Ilustracija / Foto: D.Dozet

Šef proizvodnje u "Agroimpeksu" Bojana Bokan navela je da ova kompanija poseduje 350 hektara voćnjaka, od čega je 200 hektara pod zasadima jabuke i 110 hektara kruške.

Pročitajte još - KVANTAŠ JEFTIN, VOĆARI BESNI: Ubiše nas, a država gleda

-U toku je berba voća, imamo velike količine, ali nažalost i veliki problem da obezbedimo radnu snagu za berbu i da dovedemo proizvodnju do konačnog rezultata, navela je Bokanova.

Ona je dodala da svojim sezonskim radnicima obezbjeđuju dobre dnevnice i tople obroke, ali da i pored toga teško mogu naći radnike.

Bokanova je istakla da voće izvoze pretežno na rusko tržište, da nije lako postići sve standarde koje zahteva strani kupac, ali da, ipak, uspevaju u tome.

Pašalić i Adžić posetili su danas i voćnjak Mladena Majdanca u Turjaku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Tamo Neko

10.09.2019. 18:00

Tek ce biti radnika za celi dan od jutra do mraka za 20 evra.Ali iz Afrike mozda.