Osveštan spomen muzej u znak sećanja na 6000 stradalih Srba u Starom Brodu na Drini

V.Mitrić

07. 09. 2019. u 11:42

Освештан спомен музеј у знак сећања на 6000 страдалих Срба у Старом Броду на Дрини

Foto: V. Mitrić

U Starom Brodu na Drin danas je služen parastos i osveštan je Spomen muzej za više od 6000 Srba sarajevsko-romanijskog kraja
U Starom Brodu na Drini, kod Višegrada, danas je služen parastos i osveštan je Spomen muzej za više od 6000 Srba sarajevsko-romanijskog kraja, koje su, na Mladence 1942. godine, hrvatske i muslimanske ustaše pod komandom Jure Francetića umorili na najbrutalniji način, na tom mestu i Miloševićima.


Osvećenje i parastos predvodio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa arhijerejima SPC i sveštenicima tog dela Republike Srpske, u prisustvu Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH, ŽeljkeCvijanović, predsednice RS, premijera RS, RadovanaViškovića, akademika, diplomata, ljudi sa obe obale Drine, posebno iz sarajevsko višegradskog kraja.

Mitropolit Hrizostom je rekao da je "ovo veliki dan u životu SPC i našeg roda".Zahvalio se svima onima koji su doprineli da se uradi ovaj veličanstven beleg na mestu stradanja srpskih mučenika, najavljujući i njihovu zvaničnu kanonizaciju u SPC.Episkop se zahvalio dobrotvorima Spasoju Alnbijaniću i Miloradu Davidoviću Daki, koji su finansiralu izgradnju imponzantnogh obeležja na Drini i njenoj obali, kao i arhitektu Novici Motiku, svešteniku Draganu Vukotiću i drugima, ističući da će ih SPC za velika dela da nagradi.

- Jame Golubinke, Jasenovac, Prebilovci, Stari Brod i Miloševci su više od stratišta – rekao je Spasoje Albijanić.


Pročitajte još: Obeležje nevinim srpskim žrtvama ustaškog zločina


One su postale novi kosovski ep o tragičnom udesu srpskog naroda. Ovo nije kraj pobrajanja našeg stradanja i molimo se Bogu da i ostala stratišta jednog dana budu dostojno obeležena i rasvetljena. Jama Ponor, u miljevinskom selu Budanj, još uvek skriva tragičnu istinu pod zatrpanom jalovinom miljevinskih rudnika! Šta je sa takozvanim "Pasjim grobljima" u Crnoj Gori, šta je sa brojnim stratištima ovog mučenog i od sebe zaboravljenog naroda.


Foto: V. Mitrić


Albijanić kaže da je Spomen muzej, kao simbolično obeležje stradalnicima u Starom Brodu u Miloševcima, koji nestaje u drinskim talasima, a njihove duše odlaze u večnost. Ovaj spomenik nosi simboliku stradanja nedužne dece i čitavih porodica a njihove pružene ruke prizivaju molitvu spasa. Iz špilja i klisura ispadaju unakaženi leševi. Čitav jedan zid pokrila su imena stradalnika.To su imena i prezimena i čiji su potomci kao godine rođenja. Tu čovek zanemi kad vidi godišta. Strašni zločin. Žrtve su i tek rođena deca i starci u poznim osamdesetim godinama. Nedostaju reči, kako ovo nazvati, kada se pamet zaledi pred ovom grozotom.


Albijanić je za Miodraga Daka Davidović rekao da je "najveći živi srpski dobrotvor i ktitor kao ljudska gromada koji u svom imenu i prezimenu i poslanstvu nosi milost, vidovitost, dobročinstvo, plemenitost darivanja i služenja rodu svome".


Foto: V. Mitrić


Predsednik Vlade RS Radovan Višković kaže da će ovaj spomen kompleks biti otvoren svih 365 dana da oni koji hoće vide i čuju o srpskom stradnju, koje je skrivano. Pored ostalog, istakao je premijer RS, 326 devojaka je, samo u jednom danu, skočilo u Drinu, da sačuva svoju čast prema koljačima, koji su klali, ubijali, silovali.

- Nažalost stradanje Srba je nastavljeno u Podrinju i u minulom ratu i, opet, je ostalo nekažnjeno – rekao je Višković.

Istina o srpskom stradanju je suviše tragična i nemilosrdno, pa se moramo sećati, vazda, ovakvih događaja iz naše prošlosti.

Milorad Dodak je je rekao da nije Republike Srpske, "ne bi bilo ni ovog sećanja". Istakao je da će, i sam, kad god bude stigao dolaziti na ovo mesto, najavljući da će do tog obeležja biti urađen valjan put.

- Režim komunistički je krio istinu o ovom stradnju jer je u tome i sam učestvovao – istakao je Dodik.

U vreme kada se zbeg kretao prema Drini, Tito je, sa svojim štabom, u Foči i nije pružio pomoć srpskom zbegu koji je morao da se uputi na ovo mesto Srbima.Treba tražiti istinu zašto se krila istina o ovom stradanju i zašto smo došli dovde.Ubijanje Srba je bila zvanična politika Nezavisne države Hrvatske.


Foto: V. Mitrić


Predsednica RS napomenula je da reka Drina mora da bude reka koja spaja i da je uvek bilo dobro kad nas je spajala. Poručila je da moramo da poštujemo svoje žrtve.


- Verujem u RS koja će biti sve jača, jer verujem u snagu srpskog naroda, a ne želimo da budemo ničiji, već svoji - rekla je Željka Cvijanović, koja je odlikovala darodavce i druge zaslužne za spomen obeležje u Starom Brodu visokim odličjima RS.


Foto: V. Mitrić


- Ovo je zločin koji je, do pre 14 godina, bio sakriven na veliku bruku i sramotu i svaka čast divnim ljudima Albijaniću i Davidoviću i svima drugim koji su doprineli da se uradi ovaj Spomen mauzolej na Drini, da se oda počast nevinim našim sunarodnicima, velikomučenicima iz reda našeg roda – kazao je za naš list akademik SKANU Dragoljub Drago Mirković iz Bijeljine, inače veliki dobrotvor u Srbiji, RS i Crnoj Gori.


Zločin je, ništa manji, i prikrivanje ovakvog zločina. Ali Božja volja je iznad svega i zaista važi ona narodna da se zarekla zemlja raju da se sve tajne znaju. A ovo je bila "tajna" o kojoj se znalo, ali ćutalo. Da nas bog sačuva od tih vremena i onih koji su u njima vedrili i oblačili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Pilot

07.09.2019. 21:37

Moja majka je tada imala 6 godina. Danas je gledala i samo sam primjetio da joj suze teku, a ništa ne govori... Tu je ostala bez oca...