ZAVRŠENO SUĐENjE POLICIJSKIM INSPEKTORIMA: Hapsili druge dilere i terali ih da za njih diluju drogu

O. MATAVULj

sreda, 04. 09. 2019. u 18:53

ЗАВРШЕНО СУЂЕЊЕ ПОЛИЦИЈСКИМ ИНСПЕКТОРИМА: Хапсили друге дилере и терали их да за њих дилују дрогу

Foto O. Matavulj

Završnim rečima tužilaštva i odbrane u Okružnom sudu u Banjaluci okončano je ponovljeno suđenje bivšim inspektorima za narkotike CJB Banjaluka Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku

ZAVRŠNIM rečima tužilaštva i odbrane u Okružnom sudu u Banjaluci okončano je ponovljeno suđenje bivšim inspektorima za narkotike CJB Banjaluka Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku, optuženima za šverc droge.

Optužnicom Radulović je označen kao organizator, a Stijak kao član grupe koja se od početka 2011. do oktobra 2013. godine bavila prodajom droge. Za potrebe grupe koristili su infrastrukturu MUP RS. Navodi se da su hapsili i zastrašivali druge dilere i terali ih da za njih diluju drogu, zaplenjenu u policijskim akcijama.

Republički tužilac Živana Bajić zatražila je od suda da optužene oglasi krivim i da ih kazni u skladu sa zakonom. Uz to, zahtevala je i da im se zabrani vršenje dužnosti najmanje pet godina.

- Svi navodi optužnice su potvrđeni i dokazano je da su počinili krivično delo koje im je stavljeno na teret - rekla je Bajić.

Naglasila je da su na strani optuženih brojne otežavajuće okolnosti, budući da su bili službenici MUP RS.

- U društvu je trebalo da uživaju poverenje i autoritet, što su zloupotrebili. Naneli su nesagledivu štetu MUP RS i pokazali upornost jer su tri godine vršili krivična dela iskazujući drskost i bezobzirnost, zlostavljajući i ucenjujući više osoba - rekla je Bajićeva.

Pročitajte još - Žalba inspektora iz BL: Nezakoniti dokazi ukinuli presudu!

Stijak je insistirao da pre Radulovića iznosi završnu reč, kako bi s tim "što pre završio" i otputovao u Nemačku, gde je našao posao. To mu je udovoljeno nakon kraće polemike, tokom koje je pretio da će nedoličnim ponašanje naterati sudsko veće da ga izbaci iz sudnice.

- Kad završim, izbacite me. Skakaću ovde, a vi napišite da sam se nedolično ponašao - govorio je Stijak.

Radulović i Stijaks


U završnoj reči Stijak i njegov branilac Marinko Brkić zatražili su oslobađajuću presudu, ukazujući na nezakonitu istragu.

- Ustavni sud BiH je utvrdio povredu mojih prava na pravično suđenje korištenjem nezakonitih dokaza - rekao je Stijak.

Ukazao je da su to iskaz bivšeg inspektora i svedoka pokajnika Slavka Đurića, koji je detaljno pobijao, te iskaz osuđivanog narko--dilera Gorana Bošnjaka (optužnicom označeni kao članovi grupe). Smatra i da je odluka da se Bošnjakov iskaz ne izuzme iz spisa direktno kršenje odluke Ustavnog suda.

Pročitajte još - HAPŠENjE POLICIJSKOG INSPEKTORA U VRANjU: Na veštačenju pet telefona

Nekoliko uvreda Stijak je izneo na račun tužioca, istovremeno kritikujući sudsko veće da su tužioca stavili u povlašćen položaj.

- Na osnovu jednog nezakonitog iskaza strpali ste me u pritvor dve godine i osudili na pet i po godina zatvora. Obeležili ste me za celi život kao narko-dilera. Trajno ste mi narušili zdravlje i uništili život - završio je Stijak, kroz jecaje i u suzama.

Radulović i njegov advokat Milan Romanić takođe su tražili oslobađajuću presudu i isticali na "stotine grešaka" u postupku, koji je utvrdio i Ustavni sud.

SUD USVOJIO APELACIJE

PRESUDOM Vrhovnog suda RS Srđan Radulović je osuđen na 11 godina, a Stijak na pet godina i pet meseci. Međutim, presuda je ukinuta nakon što je Ustavni sud BiH usvojio njihove apelacije zbog povrede prava na pravično suđenje, korištenjem dokaza koji su proglašeni nezakonitim. Kao član grupe na šest godina zatvora osuđen je i inspektor Marko Kovačević, čija je apelacija proglašena zakasnelom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije