Poreska uprava: Pojačana kontrola isplate plata u kovertama

D. L.

03. 09. 2019. u 17:15

Пореска управа: Појачана контрола исплате плата у ковертама

Depositphotos

Poreska uprava Republike Srpske u julu i avgustu izvršila 42 kontrole poreskih obveznika koji su isplaćivali minimalna lična primanja, te su kod 18 utvrđene nepravilnosti
Poreska uprava Republike Srpske pojačaće kontrole u Srpskoj, s ciljem otkrivanja poreskih obveznika koji isplaćuju deo plate u gotovom novcu, odnosno u koverti.

- Poseban naglasak u ovim kontrolama biće na poreskim obveznicima koji prijavljuju radnike na minimalan iznos plate, dok će biti analiziran odnos dobiti poreskog obveznika i broja prijavljenih radnika na minimalnu platu, saopšteno je danas iz Poreske uprave Republike Srpske.

Pročitajte još: Ustavni sud BiH kaznio policiju i tužilaštvo

U saopštenju se podseća da je u julu i avgustu Poreska uprava izvršila 42 kontrole poreskih obveznika koji su isplaćivali minimalna lična primanja, te su kod 18 utvrđene nepravilnosti u obračunu poreza i doprinosa, zbog čega je naloženo plaćanje obaveza po osnovu doprinosa u iznosu od 589.517 KM, a po osnovu poreza 120.789 KM.

Pročitajte još: Banjaluka izdvaja 950.000 maraka za privrednike i samozapošljavanje

- Sve ovo dešava se uprkos činjenici da je Vlada Republike Srpske, koja konstantno radi na iznalaženju mera koji bi uticale na rasterećenje privrede i poboljšanje položaja radnika, donošenjem Zakona o podsticajima u privredi stvorila pretpostavke, kako za povećanje plata u realnom sektoru, tako i privlačenju domaćih i stranih investitora u privredi, ističe se u saopštenju.

Zakonom o podsticajima u privredi, privredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj za povećanje plata u dva obračunska perioda, od kojih je jedan od 1. januara do 30. juna, a drugi od 1. jula do 31. decembra u kalendarskoj godini.

Zahtev za podsticaj za povećanje plate radnika privredni subjekti podnose Ministarstvu privrede i preduzetništva najkasnije u roku od 60 dana od dana isteka obračunskog perioda za koji se traži podsticaj, dok Poreska uprava obračunava i proverava povećanje plate i plaćenih doprinosa, pojedinačno po radniku kod privrednog subjekta.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)