RS: Ozren za pamćenje

Lj. ĐURIĆ

30. 08. 2019. u 21:40

РС: Озрен за памћење

Foto Lj. Đurić

U RS obeležen 30. avgust, Međunarodni dan nestalih. Ponovljene zamerke na rad Instituta za nestala lica u BiH

OZREN je simbol stradanja srpskog naroda tokom rata u BiH, pa je s razlogom upravo na ovoj planini održano centralno obeležavanje Međunarodnog dana nestalih u Republici Srpskoj.

Organizator i pokrovitelj je i ove godine bilo Ministarstvo za rad i boračko-invalidsku zaštitu RS, a porodice poginulih i nestalih, te predstavnici NVO i zvaničnici države su se okupili u porti srednjovekovnog manastira posvećenog Svetom Nikoli - kraj spomen-krsta koji simbolizuje stradanje 412 srpskih boraca i civila na Ozrenu i Vozući.

- U toj ofanzivi je učestvovalo 23.000 pripadnika takozvane Armije BiH, a ognjišta je branilo deset puta manje naših ljudi. I, od 10. do 24. septembra je ovde ubijeno 459 srpskih boraca i civila, od kojih se njih 412 vodilo kao nestalo - kaže poslednji komandant vozućke Četvrte ozrenske brigade VRS Zoran Blagojević, dodajući da samo njegova brigada potražuje još 84 čoveka.


PROČITAJTE I:Telo mladića pronađeno u apartmanu u TrebinjuMinistar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović je ponovo ukazao na pristrasan i po Srbe diskriminatorski rad Instituta za nestala lica BiH, te opstrukcije u traganju za nestalima, iako je od rata prošlo više od dve decenije.

Nezadovoljstvo radom Instituta je izrazio i zamenik predsednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i nestalih boraca RS Veljko Lazić. Posle parastosa poginulima, održana je i Skupština pomenute organizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije