BIJELjINSKA kompanija "Orao" uskoro bi mogla da radi na remontu i održavanju motora za ruske avione "mig 29" koje proizvodi ruska kompanija ODK.

Razgovori o tome pokrenuti su na nedavno o državnom Međunarodnom vazduhoplovnom samitu "Maks 2019" u Moskvi, na kom su učestvovala preduzeća namenske industrije iz Republike Srpske i predstavnika Vlade Srpske.

Direktorka kompanije "Orao" Biljana Marković kaže da se nada saradnji sa ruskom kompanijom ODK čiji bi stručnjaci u oktobru trebali doći u Srpsku kako bi ocenili šta je sve potrebno učiniti kako bi "Orao" ušao u realizaciju celog posla.

- "Orao" se tome okrenuo kao prioritetnom proizvodu jer Srbija, na bazi sporazuma dveju vlada, očekuje da "Orao" ima primarnu poziciju održavanja vazduhoplova Srbije u narednom periodu. Imamo više od 400 radnika. Kompanija ima specifičnu delatnost i teško je opstati na tržištu u regionu ako se ne bavite perspektivnim projektima - rekla je Markovićeva.

"Orao" trenutno radi po licencama proizvođača kao što je "Rols Rojs" i drugi, ali je njihovo primarno opredeljenje da se bave remontom i održavanjem vazduhoplova, proizvodnjom specijalnih delova i slično.

- Rusko tržište je otvoreno i blagonaklono gledaju na svaki kontakt s ljudima iz Srpske i Srbije. Imali su otvoreno srce i bili zainteresovani da razgovaraju s nama - istakla je Markovićeva.

Ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević rekao je da su svi zadovoljni učešćem na samitu u Moskvi, a posebno potpisanim memorandumom o saradnji sa ruskom državnom korporacijom "Rosteh". Pojasnio je da su pregovori sa "Rostehom" trajali od februara, te da ta korporacija do sada ima samo dva međunarodna sporazuma, a sada i ovaj s Vladom RS. Memorandum, kako je pojasnio, obuhvata saradnju u novim tehnologijama, inovacijama i saradnju u energetskom sektoru, metalskoj industriji, zdravstvu...

- To govori o njihovoj odlučnosti da ulažu u Republiku Srpsku u civilnoj i namenskoj industriji. Interesovanje ruskih partnera je veliko i planiraju dolazak u RS, a delegaciju bi činili predstavnici raznih holdinga, koji bi skenirali naše privredne potencijale. Očekujemo posetu polovinom oktobra - kazao je Petričević.


PROČITAJTE I:Republika Srpska ulazi u reformu obrazovanja „Nova škola za novo doba“ i očekuje podršku SrbijeNa ruskom samitu bili su i predstavnici banjalučkog "Kosmosa", te Tehničkog remontnog zavoda Bratunac. Direktor "Kosmosa" Dušan Vještica kaže da je njihov cilj bilo uspostavljanje poslovno-tehničke saradnje u više različitih oblasti.


- Cilj nam je vezati se za kompanije koje su na visokom tehnološkom nivou, da se sa "njima razvijamo i rastemo, usvajamo nove tehnologije i izvozimo na treća tržišta." Benefiti su zapošljavanje ljudi, obuka, nove tehnologije i slično - istakao je Vještica.


IZVOZ

DIREKTOR "Kosmosa" Dušan Vještica kaže da ta kompanija ima multidisciplinarnu delatnost, te da značajan deo posla radi za civilno tržište.

- Posetu ćemo iskoristiti za buduće poslovne i strateške planove, s ciljem razvoja kompanije. U prošloj godini smo bili izvoznik 86 odsto proizvoda. Izazov je tržište EU - rekao je Vještica, navodeći da već tri godine imaju trend pozitivnog poslovanja.