Dogovori RS i Srbije o sporazumu u oblasti digitalne transformacije društva

D. L.

petak, 30. 08. 2019. u 16:24

Договори РС и Србије о споразуму у области дигиталне трансформације друштва

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević Foto arhiva

Saradnji u oblasti razvoja elektronske uprave kao prvog stadijuma u digitalnoj transformaciji i razvoja društva u Srbiji i Republici Srpskoj, koja je bazirana na znanju i inovacijama

-Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je danas da se razrađuju i dogovaraju detalji sporazuma o saradnji Srbije i Republike Srpske u oblasti digitalne transformacije društva, koji bi trebalo da vodi ka što većoj tehnološkoj i ekonomskoj integraciji Srpske i Srbije.

Rajčević i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić razgovarali su u petak u Banjaluci sa predstavnicima Vlade Srbije o donaciji 500 digitalnih učionica Republici Srpskoj iz Srbije, koja bi trebalo da se realizuje od naredne školske godine.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske rekao je novinarima da je na sastanku bilo govora o digitalnoj transformaciji obrazovnog sistema, a u vezi sa donacijom 500 digitalnih učionica Vlade Srbije.

On je naglasio da je bilo reči i o saradnji u oblasti razvoja elektronske uprave kao prvog stadijuma u digitalnoj transformaciji i razvoja društva u Srbiji i Republici Srpskoj, koja je bazirana na znanju i inovacijama.

Pročitajte još - Digitalizacija olakšava poslovanje

Rajčević je podsetio da su dve delegacije, sa predsednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović i premijerom Srbije Anom Brnabić na čelu, pre mesec dana imale sastanak u vezi sa ovim aktivnostima, nakon čega su resorna ministarstva dobila naloge da rade na izradi sporazuma o saradnji između Srbije i Republike Srpske u oblasti digitalne transformacije društva.

-Razrađujemo i dogovaramo detalje tog sporazuma koji bi trebalo da u konačnoj verziji da vodi ka što većoj tehnološkoj i ekonomskoj integraciji Republike Srpske i Srbije, koji je baziran na digitalnim podacima. Za to imamo pravnu osnovu koja se sastoji u Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama između Republike Srpske i Srbije, pojasnio je Rajčević.

Rajčević je izrazio zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Ani Brnabić, koji su iskazali veliku zainteresovanost da na ovaj način pomognu Republici Srpskoj.

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić podsetila je da je u Republici Srpskoj proces digitalizacije počeo 2012. godine, kada su sve osnovne i jedan broj srednjih škola opremljene računarskom opremom.

-Džaba nam sva oprema, ako nemamo nastavne planove i programe, digitalne udžbenike, edukacije nastavnog kadra koji će biti primenjeni kroz tu tehničku opremu, kako bismo imali zanimljive časove i kako bismo decu upoznali kako da na nov način savladavaju nova gradiva jer su danas deca 21. vijeka koja od malena koriste digitalne tehnologije, istakla je Trivićeva.

Pročitajte još - Digitalizacija je uslov za opstanak

Ona je rekla da će početkom nove školske godine eksperimentalno početi primena digitalnih udžbenika u Republici Srpskoj.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Saša Stojanović rekao je da je u Srbiji u prošloj godini u pilot fazi implementirano 2.000 digitalnih učionica, dok je u ovoj godini planirana implementacija novih 8.000 digitalnih učionica.

-Digitalne učionice nisu samo oprema, one podrazumevaju i odgovarajuće tehničke preduslove u prostorijama, te sadržaje i obuku za korišćenje tih sadržaja u nastavi, pojasnio je Stojanović.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu u Vladi Srbije Mihailo Jovanović rekao je novinarima da Vlada Srbije dve godine intenzivno radi na reformi javne uprave i prosvete.

-Vlada Srbije je rešila da pokrene projekat razmene znanja u segmentu elektronske uprave i digitalne transformacije `Javna uprava Srbija digitalizuje` sa Republikom Srpskom, istakao je Jovanović.

Kada je reč o reformi obrazovanja u Srbiji, Jovanović je naveo da su informatika i računarstvo obavezan predmet u osnovnim školama, te da je ove godine upisano nekoliko puta više specijalizovanih IT odelenja u srednjim školama, dok su na fakultetima podignute kvote na IT smerovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije