Brojnim izmenama do boljeg informisanja i privlačenja investitora

D. L.

29. 08. 2019. u 19:52

Бројним изменама до бољег информисања и привлачења инвеститора

Ilustracija / Depositphotos

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da ovaj grad može mnogo toga da predstavi investitorima i da je svaki investitor važan

PO uzoru na iskustva Austrije, Francuske, ali i Srbije, Republika Srpska će menjati i poboljšati način privlačenja investitora.

- Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća će se izmenom zakona o preduzetništvu transformisati u razvojnu agenciju Republike Srpske i postaće servis za investitore gde će moći dobiti sve potrebne informacije, izjavio je direktor ove agencije Marinko Đukić.


Pročitajte još: Stipendije fonda "Dr Milan Jelić" za 17 najboljih na drugom i trećem ciklusu studija


Ujedno će se transformisati i lokalne razvojne agencije, rekao je Đukić u Trebinju na sastanku sa predstavnicima lokalnih razvojnih agencija i odelenja za privredu opština i gradova Srpske.

Đukić je pojasnio da su u ovoj aktivnosti korištena iskustva, između ostalih, Austrije, Francuske, ali i Srbije, koja je prepoznata kao zemlja sa najviše investicija srazmerno broju stanovnika.


Pročitajte još: Trebinje u znaku mladosti


On je podsetio na projekte koje Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća sprovodi kao podršku preduzetništvu, među kojima je istakao "Akcelerator", koji služi za pružanje pomoći početnicima u poslu.

- Imamo projekat `Druga šansa` za one koji su posrnuli u poslovanju i zajedno sa partnerima iz 12 zemalja tražimo šanse kako najlakše pomoći, naveo je Đukić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da ovaj grad može mnogo toga da predstavi investitorima i da je svaki investitor važan.

- Potrudićemo se da napravimo zajednički sajt ili sajtove po gradskim upravama da predstavimo informacije onima koji su zainteresovani, ali nastojaćemo i da izdvojimo dodatno vreme za sve koji su ozbiljniji i da im prezentujemo kakve su to olakšice koje nudi lokalna zajednica i kakvi su planovi, rekao je Ćurić.

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinja Dražen Bošković rekao je da su na sastanku predstavljeni programi koje trenutno realizuje Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i programi koji su planirani.

On je istakao da će se u sve te programe moći aktivno uključiti i lokalne razvojne agencije iz svih gradova i opština Republike Srpske, kao i službe za lokalni ekonomski razvoj i odelenja za privredu.

- Što se tiče Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinja, trenutno realizujemo šest projekata koji su finansirani iz domaćih izvora i od međunarodnih donatora, a vrednost projekata koje trenutno realizujemo je oko 700.000 KM, naveo je Bošković.

Menadžer opštine Bileća Mihajlo Vujović naglasio je da ova lokalna zajednica ima dobro iskustvo u saradnji sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća.

-U Bileći će se, u saradnji sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, nastaviti projekat `Akcelerator` kako bi se pružila šansa svima koji imaju dobre ideje za preduzetništvo, da se pomogne u edukaciji i sagledaju mogućnosti da im se finansijski pomogne, rekao je Vujović.

Na današnjem sastanku prisustvovalo je više od 30 učesnika iz cele Republike Srpske.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije