U okviru saradnje sa stručnjacima iz Sankt Peterburga, specijalisti iz Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Srpske su tokom ove godine u više navrata boravili u Onkocentru gde su imali priliku za dodatno usavršavanje i razmenu iskustava sa ruskim kolegama, saopšteno je iz resornog ministarstva.


Zahvaljujući ovoj međunarodnoj saradnji napravljeni su značajni iskoraci u osposobljavanju domaćeg kadra za najsloženije medicinske procedure,zaključeno je nakon sastanka sa ruskim hirurzima koji su u višednevnoj poseti UKC-u Srpske.

- Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić zahvalio je hirurzima-onkolozima iz Onkološkog centra u Sankt Peterburgu za svesrdnu podršku i za to što znanje i iskustvo nesebično prenose i doprinose razvoju Univerzitetskog kliničkog centra Srpske i zdravstvenog sistema u celini.


Eminentni medicinski eksperti iz oblasti onkološke hirurgije iz Sankt Peterburga zajedno sa lekarima najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj izveli su u septembru prošle godine prvi operativni zahvat u novim savremeno opremljenim operacionim salama novoizgrađenog severnog krila UKC-a Srpske.


Ova poseta nastavak je aktivnosti koje se sprovode na osnovu Mape puta aktivnosti za realizaciju spiska prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske za period od 2019. do 2021. godine, koja je rezultat dogovora gubernatora Sankt Peterburga Aleksandra Beglova i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika krajem prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ: Srpski hirurzi uče od svetskog stručnjaka


U saopštenju se navodi i da su sporazum o nastavku saradnje u junu u Sankt Peterburgu potpisali gubernator tog grada i predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović.


Tokom boravka ruskih hirurga u UKC-u izvodiće se laparoskopske operacije karcinoma debelog creva sa našim lekarima koji su već boravili na edukaciji u Rusiji, hirurški zahvati na dojci /odstranjivanje i rekonstrukcija/, hirurški zahvati u smislu otvorene hirurgije, te operacije tumora mekih tkiva i kostiju.

Delegaciju čine zamenik direktora za medicinska pitanja za hirurške grane Onokološkog centra u Sankt Peterburgu Vitalij Jegorenkov, šef Ođeljenja za koloproktologiju ove zdravstvene ustanove Ikram Alijev i plastično-rekonstruktivni hirurg i šef Odeljenja za rak dojke u Onokološkoom centru u Sankt Peterburgu Jelena Bit-Sava.

Sastanku održanom u Banjaluci su prisustvovali i generalni direktor UKC-a Vlado Đajić, kao i pomoćnik direktora za medicinske poslove Slobodan Hajder.