Dogovoreno poskupljenje struje za velike potrošače u RS

R.S.

utorak, 27. 08. 2019. u 16:18

Договорено поскупљење струје за велике потрошаче у РС
Velikim potrošačima su bili ponuđeni novi ugovori koji su predviđali mnogo veća poskupljenja od 1. septembra, ali danas je postignut novi dogovor.
U Privrednoj komori Republike Srpske danas je postignut dogovor da će cena struje za ukupno 28 najvećih potrošača u Republici Srpskoj za megavat sat biti povećana sa 31,3 na 35 evra. Takva cena, precizirano je, neće se menjati u narednih 16 meseci.

Na današnjem sastanku u Privrednoj komori RS (PKRS) u Banjaluci, razgovarali su predstavnici poslovne zajednice u Srpskoj sa premijerom RS Radovanom Viškovićem i generalnim direktorom Elektroprivrede RS (ERS) Lukome Petrovićem.

PROČITAJTE JOŠ -Većim platama zadržati mlade

Velikim potrošačima su bili ponuđeni novi ugovori koji su predviđali mnogo veća poskupljenja od 1. septembra, ali danas je postignut novi dogovor. Prema rečima Borka Đurića, predsednika privredne komore RS, najvažnije je da su i jedna i druga strana pokazale razumevanje.

- Biće ispoštovano što je rečeno, odnosno neće biti povećanja cene u narednih 16 meseci, a ubuduće će se blagovremeno razgovarati pre nove korekcije cena – kazao je Đurić.

Premijer RS Radovan Višković je istakao da mu je žao što je došlo do nesporazuma, uz obećanje da se to više neće dešavati.

- Bilo je primedbi na ugovore i dogovoreno je da one budu otklonjene. I sama ERS, koja ih je kreirala, priznala je da neke odredbe nisu jasno kreirane – rekao je Višković.

On je istakao da će se ići na povećanje cene za one potrošače koji troše više od pet gigavat sati, a cena se za najveće, kao što je spomenuto, povećava na 35 evra za megavat sat.

- Tek od 1. januara 2021. godine, mogli bi očekivati prvu narednu promenu cena – naglasio je Višković.

On je podvukao predmet razgovora nije bilo povećanje cene u domaćinstvima, gde cena struje ostaje na dosadašnjem nivou.

U Republici Srpskoj ima ukupno 200 privredih subjekata koji su podeljeni u nekoliko kategorija, a kojima će biti korigovane cene. Prva su oni koji su u sistemu ERS, druga oni koji su izvan sistema, a kojima će cene biti na bazi tržišnih, treća su veletrgovine i oni će imati nešto nižu cenu, u četvrtoj su spomenutih 28 velikih privrednih subjekata, dok su u poslednjoj građani, javne ustanove i preduzeća kod kojih se neće ništa menjati.

Direktor „Arcelor Mitala“ Mladen Jelača je kazao da su ih prvobitni ugovori „obeshrabrili“.

- Ličili su nam na neki vid monopolskog položaja Elektroprivrede koji nam nameće takve uslove – dodao je Jelača.

Istakao je da se neće potpisivati nikakvi ugovori koji bi dalje derogirali položaj privrednika, i izazvali posledice na njihovo poslovanje i konkurentnost.

- Dok ne dobijemo ugovore, nećemo ništa reći da prihvatamo. Nadamo se da ćemo ovo što je rekao premijer u narednim danima predočiti u formu koja će biti obostrano prihvatljiva – kazao je Jelača.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije