Robinzonu iz Vozuće dojadili političari pa otišao u Nemačku

Lj. Đurić

27. 08. 2019. u 08:41

Робинзону из Возуће дојадили политичари па отишао у Немачку

Milutin Mrkaljević

Srpski povratnik stao na ludi kamen i napustio Federaciju BiH. Rasprodao stado i poručio: Vratiću se kad steknem uslove za penziju

Kao što je i najavio, Milutin Mrkaljević, koji je zbog uslova života dobio nadimak "Robinzon iz Vozuće", nije izdržao u borbi sa prevrtljivim političarima i napustio je rodni kraj. Jedan od retkih srpskih povratnika u FBiH je rasprodao svoje stado i oženivši se prvi put u svojoj 47. godini, zaputio se u inostranstvo.

Pročitajte još: SUDBINA SRPSKOG POVRATNIKA: Robinzon iz Vozuće ipak napušta FBiH

- Eto kakvo je vreme došlo da i ljudi koji žive od poljoprivrede i bave se stočarstvom moraju napustiti zemlju. Od obećanja političara da ću dobiti 15 godina čekanu donaciju za obnovu devastirane kuće sam video da nema ništa, o mom problemu su upoznati i naši "protektorati" OHR i OSCE i nisam imao drugog izbora - rekao nam je Milutin neposredno pred polazak iz Vozuće i opštine Zavidovići.

Pročitajte još: U mraku zbog političara?


A, da će se odlučiti na taj korak prvo je upoznao naš list, jer smo pratili njegovu priču o teškom životu povratnika. Ratni period proveo je u redovima VRS, kako kaže, na najisturenijim kotama Vozuće iznad svoje kuće na Bradinju i Krstovima. Prognan je iz svog zaseoka Kalajiši i među prvima se vratio nadajući se da će obnoviti kuću i rodno ognjište.

OBEĆANjA Deceniju i po sam se obraćao na razne adrese da dobijem donaciju za obnovu devastirane porodične kuće, ali bez uspeha. Molio sam entiteske vlade, kantonalnu i Opštinu Zavidovići više puta, ali nisam ni odgovor dobio od bilo koga. Nameravao sam da se trajno vratim na svoje ognjište. Prodavši auto, kupio sam 40 ovaca i kozu, od čega sam mislio da mogu da živim - kaže Mrkaljević.

- Da će mi obnoviti razrušenu kuću potpisao sam četiri ili pet ugovora o donaciji, ali odlazim sa tim njihovim obmanama, ostavljam kuću ako se to tako može nazvati, bez vode, sa jednom sijalicom i utičnicom, jer sam struju i dobio tek pre dve godine i to zahvaljujući vama i zalaganju Zavičajnog udruženja Zavidovićana iz Doboja kod lokalnih vlasti Zavidovića - javio nam se Milutin i kada je stigao u nemački grad Rozenberg.

Kaže da ne želi u priču da uvlači svoju izabranicu, ali smo ipak doznali da se radi o Evi Klinger, koja je poreklom iz Hrvatske.

- Reći ću samo da je već bila dva puta u Vozući i oduševljena je prirodom, kaže da bi bila spremna da se vratimo kada steknemo uslove za penziju. Imam uslove po stažu, radio sam pre rata u Hrvatskoj, ali nemam godine života i moram čakati još 17 godina do penzionisanja. Do tada, ako ne budem morao, mislim da se neću vraćati u rodni kraj - priča nam Milutin. - Da su mi obnovili kuću ne bi me uplašilo ni to što su svega nekoliko stotina metara od moje kuće, kao i srednjovekovnog manastira Sveta Trojica lovci Nasera Orića započeli sa zidanjem lovačke kuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)