Strujni udar na privredu Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

ponedeljak, 26. 08. 2019. u 06:45

Струјни удар на привреду Српске

Povećanje cena ugrožava privrednike - Foto D. Pozderović

Veliko nezadovoljstvo u realnom sektoru zbog najavljenog poskupljenja električne energije. "Elektroprivreda RS" povećala cenu struje za petinu. Niža tarifa skuplja za 40 odsto

PRIVREDNICI u Republici Srpskoj veoma su nezadovoljni zbog najavljenja poskupljenja struje. Posebno su razočarani jer je odluka donesena bez ikakvih razgovora i pregovora sa "Elektroprivredom RS". Ova, kako je nazivaju već sada u Srpskoj veoma loša odluka, nije smela biti usvojena bez razgovora sa privrednicima i da sve bude gore, kako kažu privrednici iz RS, za "Novosti", oni su pre desetak dana samo na adrese dobili ugovore iz "Elektroprivrede RS", odnosno Direkcije za snabdevanje električnom energijom.

U ugovorima koji su, kako kažu privrednici, veoma loše sklopljeni jasno stoji da stupaju na snagu od 1. septembra i da se povećava cena struje za obe tarife. Viša tarifa se povećava za pet odsto, a niža za čak 40 odsto !

Na terenu ovo znači ukupno milione maraka povećanja troškova za privrednike u RS i veliki udar za njihovo poslovanje.

Kako bi se pokušala rešiti novonastala situacija i razjasniti otkuda sada odjednom odluka o poskupljenju struje, Privredna komora RS organizovaće u utorak sastanak sa privrednicima, premijerom RS Radovanom Viškovićem, resornim ministrom i direktorom "Elektroprivrede RS".

- Organizovali smo sastanak jer su nam se javljali brojni privrednici iz Srpske i najveći potrošači električne energije kada je u pitanju privreda RS. Izrazito su nezadovoljni ugovorima koje su dobili iz EPRS, jer su definisane veće cene električne energije. Privrednici su dovedeni pred svršen čin, kaže, za "Novosti", Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Inače procena iz Privredne komore RS je da će povećanje cene industrijske struje biti udar na 200 kupaca, za čije potrebe će cena električne energije biti povećana u proseku za 22 odsto.

Privrednici u Srpskoj sada plaćaju višu tarifu 0,0916 KM. Novim Ugovorom, koji predlaže ERS, cena za isporučenu aktivnu električnu energiju za višu tarifu iznosiće 0,0957 KM po kWh bez PDV, što znači da poskupljuje za 0,0041 KM, što je oko pet odsto.

Pročitajte još: RS: Kilovati i dalje po starom!

Međutim, cena niže tarife poskupljuje za čak 40 odsto ili 0,018, sa sadašnjih 0,0458 KM, na 0,0638 KM/kWh, bez PDV.

"Elektroprivreda RS" je saopštila i da zadržava pravo na promenu cene struje u skladu sa tržišnim uslovima, ali i da ako potrošač-firma promeni snabdevača, plati penale.

UGROŽENI

- POSTOJI deo kompanija čije će poslovanje povećavanjem ovih cena biti ugroženo, s obzirom na to da imamo nekoliko kompanija koje imaju velike troškove. Ono što je takođe problem jesu neke stavke iz ugovora, a jedna od tih je i da u slučaju da promenimo snabdevača, treba da retroaktivno platimo za svu električnu energiju devet odsto - kaže Saša Trivić, iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)