Crna serija samoubistava: Šestoro presudilo sebi za mesec dana

Lj. ĐURIĆ

subota, 24. 08. 2019. u 12:54

Црна серија самоубистава: Шесторо пресудило себи за месец дана
Osim što je zabeleženo čak šest samoubistava, registrovano je i devet slučajeva nasilja u porodici

GOTOVO da nije prošao dan u opštinama dobojske regije tokom prošlog meseca da nije zabeležen pokušaj samoubistva ili da je počinjen suicid.

PROČITAJTE JOŠ - Dečak poginuo dok je sa ocem i dedom sekao drva motornom testerom

To kažu u dobojskom Okružnom javnom tužilaštvu, zbog čega su dežurni tužioci gotovo svakodnevno na terenu.

- Vešanje, upotreba vatrenog oružja prilikom pokušaja i samoubistva, pa čak i rezanje vena, metode su korišćene od strane osoba različite polne strukture - kažu "Novostima" na ovu temu u dobojskom tužilaštvu.

POSAO ZA SOCIOLOGE NENAD Stevanović je, za naš list, istakao da su povećani broj suicida i nasilja u porodici više problematika kojom treba da se pozabave sociolozi i društvo u celini, a da je njihov posao prevashodno na preventivnom reagovanju u takvim slučajevima i da pokušavaju spasti živote ugroženih pre nego što nastupe teže ili pogubne posledice.

Još su konkretniji u Policijskoj upravi Doboj, čiji službenici su takođe imali pune ruke posla kada su u pitanju izlasci na teren po ovom pitanju.

- Šest osoba je uspelo u nameri da oduzme sebi život prošlog meseca, što je znatno veći broj u odnosu na prošlogodišnji jul, kada smo zabeležili dva slučaja - rekao je na jučerašnjoj konferencije za medije u Policijskoj upravi Doboj načelnik Sektora kriminalističke policije Žarko Panić.

On je precizirao da su život sebi oduzela četiri muškarca i dve žene. Četvoro ih je bilo starije od 60 godina, troje se ubilo vešanjem, a dvoje je presudilo sebi vatrenim oružjem.

"Crni jul" evidentiran je u PU Doboj i kada je u pitanju nasilje u porodici, jer su nadležnom tužilaštvu podneli sedam prijava o počinjenom krivičnom delu te vrste i izdali još po jedan prekršajni nalog i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

- Svih devet prijavljenih za koje se sumnjiči da su počinili nasilje su muškarci, a među žrtvama su sedam punoletnih žena i jedan muškarac, kao i petoro dece mlađih od 14 godina - reči su zamenika načelnika PU Doboj Nenada Stevanovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije