IAKO ova sedmica nije donela konkretan dogovor u Predsedništvu BiH oko imenovanja mandatara za Savet ministara BiH, aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH, Željko Komšić, zatražio je od SIPA i OBA bezbednosnu proveru Zorana Tegeltije, kandidata SNSD za predsedavajućeg novog saziva Saveta ministara.

Zahtev za formalnu proveru poslat je 19. avgusta, uoči zakazanih sednica Predsedništva BiH na kojoj je, između ostalog, trebalo da se razgovara i o imenovanju mandatara za sastava Saveta ministara. Ali, pošto se tri člana Predsedništva BiH nisu usaglasili oko Godišnjeg plana o putu BiH prema NATO, sednica Predsedništva BiH sa tačkom o imenovanju mandatara za sastav Saveta ministara BiH nije ni održana.

"Novostima" je potvrđeno u SIPA da su dobili iz Predsedništva BiH zvanično zahtev o bezbednosnoj proveri Zorana Tegeltije.

- Reč je, o uobičajenoj proceduri bezbednosnih provera kod bezbednosnih agencija kada je reč o imenovanju rukovodećih kadrova. Zakonski rok je osam dana da se završi ovaj posao i da se informacija vrati u Predsedništvo BiH. Biće urađena i pre isteka roka - poručeno je iz SIPA za "Novosti".

Pročitajte još - Sigurne fotelje za Tegeltiju i Košarca

Zatražena bezbednosna provera za Zorana Tegeltiju, predstavlja prvi korak u njegovom imenovanju mandatara za Savet ministara BiH, kažu u SNSD.

Nikola Špirić, potpredsednik SNSD, kaže, za "Novosti", da je sednica Predsedništva BiH održana u utorak, pokazala jasno da se ucenama ništa ne može postići.

Pročitajte još - Dodik: Koalicioni partneri saglasni o Sporazumu

- Optimista sam da bi imenovanje Zorana Tegeltije za mandatara za Savet ministara moglo biti rešeno do 5. septembra kada je rok po sporazumu koji su potpisala lideri SNSD, SDA i HDZ BiH. I ovo traženje bezbednosne provere za Zorana Tegeltiju pokazuje da se ide u tom pravcu - kaže Špirić.

Foto D. Milovanović

On dodaje i da sama činjenica da se na sednici Predsedništva BiH nije "upropaštena" kandidatura Tegeltije za mandatara govori da će se ipak ići u formiranje Saveta ministara BiH prema ranijem dogovoru.

FORMIRANjE VLASTI

NADAM se da će i političari iz Sarajeva da shvate već jednom da formiranje vlasti i ucene ne idu zajedno. Potrebno je formirati vlast, a onda da se razgovara o svim otvorenim pitanjima kroz institucije i to je jedino pravo rešenje, kaže Špirić.

Premijer RS Radovan Višković je poručio da neformiranje vlasti na nivou BiH i u Federaciji BiH, jedanaest meseci nakon izbora, onemogućava rešavanje mnogih životnih i ekonomskih pitanja, koje građani očekuju od svojih izabranih predstavnika vlasti.