Trebinje obasjalo Sveto Preobraženje

D. CURAĆ

utorak, 20. 08. 2019. u 08:14

Требиње обасјало Свето Преображење
Centar istočne Hercegovine proslavio slavu grada i sabornog hrama; Vladika Metodije: Cilj života zadobijanje blagodati Duha svetoga

Svetom arhijerejskom liturgijom, lomljenjem slavskog kolača, osveštanjem grožđa, a potom i svečanom sednicom Skupštine Trebinja, taj grad i Saborni hram obeležili su krsnu slavu - Sveto Preobraženje Gospodnje.

U trebinjskom Sabornom hramu, u prisustvu mnogobrojnih vernika i gostiju, svetu arhijerejsku liturgiju služili su vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i vikarni episkop dioklijski Metodije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva.

U skromnoj besedi vladika Dimitrije poručio je da je stigao radosni dan.


PROČITAJTE JOŠ - Svetinje im ispunile dušu

- Kada sretnemo nekog čoveka, ako je radostan i dobro raspoložen, mi kažemo kako mu je osmeh preobrazio lice. Po tom našem fizičkom fenomenu teško je objasniti šta je preobrazilo lice tog čoveka. A danas treba da govorimo o preobraženju Gospodnjem, i danas smo okupljeni oko reči Božije - poručio je, između ostalog, vladika Dimitrije.

Vikarni episkop Metodije čestitao je i sveštenstvu i građanima Trebinja krsnu slavu.

- Gospod je, na Gori tavorskoj, pokazao svoju božansku prirodu, kao i smisao da se naša čovečanska priroda obloži netvarnim Hristovim energijama i svetlošću koja je zasijala na današnji dan. Cilj našeg života je zadobijanje blagodati Duha svetoga. Tako je i ovaj grad i ova Hercegovina, koja je utvrđena na kamenu tvrde vere sa ovom preobražavajućom silom, bila uzor nama koji smo bili u njenom bliskom okruženju - rekao je vladika Metodije.

Na svečanoj sednici Skupštine grada, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić sumirao je proteklo godinu i najavio planove za narednu.

- U Trebinju je zastupljena idejada grad otvori vrata koja ima, da pruži šansu svima koji žele da žive ovde, da podrži svakoga ko donosi nove ideje i novi kapital, da stvori odgovornu, kreativnu i dinamičnu zajednicu koja brzo reaguje na probleme i koja, još brže, identifikuje svoje potencijale, mogućnosti i nove razvojne prilike - naglasio je Ćurić.

GOSTI NA SVEČANOJ SEDNICI

Odbornicim grada Trebinja i gostima na svečanoj sednici se obratio i vlasnik kompanije "Svislajon Takovo" Rodoljub Drašković, odnedavno nosilac titule hercegovačkog kneza. Tokom svečane sednice, gradonačelniku Mirku Ćuriću uručeni su zahvalnica Ambasade Bugarske u BiH, zbog dobre saradnje na realizaciji više projekata, i plaketa Opštine Zvečani sa Kosova i Metohije, za nesebično zalaganje i poseban doprinos razvoju ove opštine.


PRNjAVOR: GRADI SE NA SVE STRANE

PRNjAVOR je i ovogodišnju krsnu slavu Preobraženje Gospodnje obeležio nizom manifestacija i, od prošlogodišnje proslave, sa novim kilometrima asfaltnih puteva, boračkim stanovima, privrednom zonom, ali i sa započetim i planiranim novim kapitalnim poduhvatima, koji ovu krajišku opštinu svrstavaju u sam vrh najrazvijenijih u Srpskoj. To su na slavskom ručku, upriličenom za mnogobrojne zvanice, konstatovali i najavili čelni ljudi ove opštine, načelnik Darko Tomaš i Željko Simić, predsednik SO.

Obeležavanje Preobraženja započeto je nedeljnim bogosluženjem i prolaskom litije groz centar grada. Potom su usledili parastosi i odavanje pošte za 626 poginulih boraca VRS u Spomen-hramu na Vučijaku.

U Prnjavoru je počela gradnja novog vatrogasnog doma i širi se nova poslovna zona. Tomaš i Simić su najavili i skoro useljenje u zgradu za izbegličku i socijalno ugroženu populaciju, a uz nove kilometre asfaltnih puteva, gradiće se novi kružni tok i moderni fudbalski stadion kod petlje na auto-put "9. januar".

(N. ĐURIĆ)

DOBOJ: ZA PREPOROD 700 MILIONA KM

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je u okviru projektnih aktivnosti u Doboju u opticaju više od 700.000.000 KM, što će promeniti način života nabolje.

Dodik, koji je ovogodišnji kum slave grada Doboja - Preobraženja Gospodnjeg, rekao je da je to jedan od strateški pozicioniranih gradova u Republici Srpskoj.

- Zbog toga Vlada Srpske dobrom saradnjom sa gradonačelnikom i njegovim timom pokazuje svoje opredeljenje nizom projekata realizovanih na području ove regije - rekao je Dodik, koji je sa njegovim preosveštenstvom episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem obavio čin lomljenja slavskog kolača povodom slave grada.

On je rekao da Doboj pokazuje svoj kapacitet da se obnovi nakon poplava iz 2014. godine, i to zahvaljujući Vladi Republike Srpske, bivšem gradonačelniku Obrenu Petroviću i sadašnjem Borisu Jeriniću, kao i međunarodnim organizacijama.

Vladika Fotije je istakao da je Preobraženje Gospodnje praznik mira, ljubavi i zajedništva.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije