U SELU Mrtvica, na Majevici, nadomak Lopara, u domaćinstvu porodice Marković gradi se nova kuća u kojoj će živeti tri demobilisana borca Vojske Republike Srpske.

Domaćinstvo su, nedavno, posetili načelnik opštine Lopare dr Rado Savić, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić i izaslanik predsednika Republike Srpske Miladin Dragičević.

Četrdesetšestogodišnji demobilisani borac VRS Goran Marković se zahvalio načelniku Saviću, Boračkoj organizaciji RS, kabinetu predsednika Srpske, privrednicima, komšijama i svima koji su učestvovali u izgradnji kuće.


PROČITAJTE JOŠ. RS: Besplatan tehnički pregled autobusa

- Živeli smo u neuslovnoj kući gde nije bilo ni struje ni vode. Novi dom nam znači puno. Niko od nas ne radi, a novca nemamo. Četiri borca VRS su iz naše porodice, nas tri brata i otac koji je preminuo pre tri godine. Stariji brat Dragomir Marković (50) odlikovan je Medaljom za hrabrost, a najmlađi brat Jevto ima 42 godine - kaže Goran Marković.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je novinarima da je za igradnju kuće utrošeno 18.000 KM od čega je iz budžeta ove majevičke opštine i 10.000 KM preko Boračke organizacije Lopara.

- Kada je reč o braći Marković, opština Lopare urgiraće kod poslodavaca da im se nađe zaposlenje u skladu sa njihovim obrazovanjem - rekao je dr Savić, podsetivši da su, u minulom ratu, iz ovog kraja, poginula 242 borca.


Savić je uručio sliku sa likovnog sabora "Majevica 2019" kabinetu predsednika Republike Srpske u znak zahvalnosti za učešće u projektima izgradnje kuća.

Predsednik Boračke organizacije Milomir Savčić doneo je na poklon šporet porodici Marković i istakao da je "ovo valjan primer kako se ne smeju zaboraviti oni koji su najviše dali za RS i slobodu".

Sa braćom Marković živi i majka, vremešna Dragica.


PROČITAJTE JOŠ. Univerzitet u Banjoj Luci: Konkurs za upis studenata u drugom roku biće objavljen 21. avgusta

UDRUŽENO POMAŽU

NAŠLI smo način da pomognemo porodici Marković - kaže Savčić. - Mogu se mnogi problemi rešiti ako se dobro organizujemo kao što je slučaj sa ovom porodicom. Ne smemo da dozvolimo da ljudi žive ovako neuslovno - rekao je Savčić.

Izaslanik predsednika Republike Srpske Miladin Dragičević rekao je da je za ovu namenu izdvojenoonoliko koliko je traženo - 5.000 KM iz kabineta.