UPRAVA ŽRS raspisala je oglas kako bi zaposlila železničare koji nedostaju, jer su dosadašnji otišli u penziju ili za bolje plaćenim poslovima. Istovremeno, nastoji da smanji broj radnika u administraciji.

Tako se internim konkursom na neodređeno vreme traži 45 voljnih da promene radno mesto, a među njima je 14 pružnih radnika, četiri čuvara pruga, osam bravara, pet elektromehaničara, a potrebni su i mehaničari, stolari, zavarivači, peskari kola i metalostrugari.

Železnicama RS nedostaju i diplomirani inženjeri elektro i mašinske struke, jer su raniji otišli na bolje plaćena mesta u administraciji. Takođe, više specijalista mehaničara i tehničara za železničku infrastrukturu zatražilo je od v.d. generalnog direktora Zorana Ilinčića iz sekcije "Poslovi infrastrukture" da im obezbedi potrebne radnike.

PROČITAJTE I:U Republici Srpskoj za 24 časa rođeno 40 beba

- Mnogi radnici su otišli, jer nisu želeli da više rade za mizerne plate. Ipak, dalje ima viška radnika u administraciji, koji naravno nisu voljni da napuste kancelarije i vrate se među izvršno osoblje - kaže predsednik Samostalnog sindikata transportne delatnosti ŽRS Zlatko Marin.

Ukoliko ne uspe popuna nedostajućih radnika za precizirana upražnjena radna mesta, ŽRS će biti prinuđen da raspiše javni konkurs. Za to će im biti potrebna prethodna saglasnost Svetske banke, koja kreditno finansira proces restrukturiranja, odnosno reorganizacije ŽRS.


ZAPOSLENI

V.D. generalnog direktora Zoran Ilinčić izneo je poslednje podatke o broju zaposlenih, rekavši da ih je u martu 2017. godine, kada je započeo proces reorganizacije ŽRS, na spisku bilo 3.098, a trenutno ima 2.446 radnika. U ovoj godini, penzionisanjem, taj broj biće smanjen za još 130, a do 2021. godine broj zaposlenih u ŽRS bi trebao biti sveden na 2.100.

U Sindikatima ŽRS raspolažu kažu da je broj trenutno zaposlenih nešto manji, odnosno da ih je 2.300.