Udruženje pčelara "Bagrem" iz Modriče organizovalo je 9. Sajam meda i pčelarskih proizvoda na kome je učestvovalo 15 izlagača iz Modriče, Vukosavlja, Šamca, Petrova i komšije iz Federacije BiH iz Gradačca. Organizatori iisu zadovoljni odzivom pčelara iz Republike Srpske. Predsednik modričkog udruženja Mirko Božić pravda to time što su se u isto vreme održavala u blizini dva sajma, u Bijeljini i Orašju.

Pročitajte još: Bijeljina: Izložba meda, voska, polena...

- Pčelari se druže gde god imaju priliku, posećuju sajmove u regiji, odlaze u inostranstvo. Razmenjuju iskustva, počinju da prate pozitivne trendove proizvodnje meda u svetu. Zadovoljni smo prikazanim kvalitetom meda, iako je godina loša. Ovo je jedna od najlošijih godina do sada. Pravi pčelari imali su po košnici samo u proseku oko pet kilograma meda, što se ne pamti - naglasio je Božić.

Jedan od izlagača bio je i Stefan Blagojević.

- Ponudio sam med, vosak, propolis i polen. Veliko je interesovanje, ali narod nema para. Godina je katastrofalno loša za pčelare. Nekada sam imao po 1.800 kilogrma meda, a sada iz 100 sanduka nisam izvadio ni 300 kilograma. Pčelarstvom se bavim 60 godina, ovakvu godinu ne pamtim ali neću klonuti duhom jer to je poseban hobi - istakao je Blagojević.

Pročitajte još: Sok sa majevičkih brežuljaka

Porodica Mirka Jankovića je jedna od najpoznatijih pčelarskih porodica u regionu. Nema sajma sa koga ne donesu neko priznanje. Oni su od pčelarstva napravili malu porodičnu fabriku.

- Svake godine obogatimo ponudu. Nudimo sirće, kupinovo vino, med, razne biljne kapi, prirodnu kozmetiku kao nusproizvode od meda. Otac Mirko i stric Marinko, inače inženjeri poljoprivrede, započeli su ovu proizvodnju i sve nas "zarazili" pčelama. Iako godine veoma često podbace, uvek ima dosta posla i može se lepo živeti od meda. Pre nekoliko dana dobili smo priznanje za kvalitet na sajmu u Loparama - priča Dražen Janković, inače profesor biologije, Mirkov sin.

PODRŠKA

Sajam je obišao i Mladen Krekić, načelnik Opštine Modriča koji smatra da je važno održati tradiciju ovog sajma.

- Zadovoljan sam u potpunosti. Smatram da ovakve aktivnosti treba podržati, ljudima koji se ovim bave treba dati podršku. Najvažnije je da oni uspeju u nameri da održe pčelarstvo kao privrednu granu, a mi iz opštine ćemo redovno podržavati na razne načine ovakve i slične manifestacije - obećao je Krekić.