Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pozvao je u utorak sve stanovnike Drvara, Grahova, Glamoča i Petrovca da 13. i 14. septembra obustave saobraćaj prema Livnu i Bihaću zbog pokušaja HDZ Livanjskog kantona da proslave tzv. dan okupacije Drvara i namere Vlade Unsko-sanskog kantona da izmeste migrantski centar u srpsko selo Medeno Polje.

Pročitajte još: Pronađeno troje iscrpljenih migranata

Predsednik Odbora Đorđe Radanović rekao je da se Srbi u četiri povratničke opštine gde su većinsko stanovništvo u FBiH nemaju kuda i da se nalaze u situaciji da li će ostati ili ići ponovo u izbeglištvo.

On je istakao da će biti organizovan pokušaj da se zaustavi proslava dana kada je Splitska gardijska brigada okupirala Drvar.

- Znamo da je Drvar pre rata bio apsolutno srpska većina sa 97 odsto, a oni 13. septembra hoće da slave odslobođenje Drvara, rekao je on i zapitao se od koga su to oni oslobađali Drvar ako se zna da je tog datuma u Drvar ušla Splitska gardijska brigada, ljudi koji nikakve veze nemaju sa Drvarom.

On je naglasio da će se svim sredstvima suprotstaviti jer Srbi koji žive u ove četiri opštine koje su većinski srpske u FBiH, imaju samo jedan izbor ili da se odbrane ili da prave novu izbegličku kolonu.

Pročitajte još: U Bihaću sukob migranata, korišćene sekire i letve

Govoreći o migrantskoj krizi i najavi Vlade Unsko-sanskog kantona da izmeste migrantski centar u srpsko selo Medeno Polje pored Bosanskog Petrovca, Radanović je rekao da bi ovo značilo da se svi mogu iseliti iz Bosanskog Petrovca, i Srbi i Bošnjaci.

Prema negovim rečima, i Srbi i Bošnjaci su jednoglasno dali podršku rezoluciji Opštinskog veća kojom se traži da se obustavi premeštanje migranata i da će blokirati puteve iz Bihaća koji idu prema Petrovcu.

On je naveo da će, ukoliko se nastavi sa ovim, blokirati put prema Livnu i Bihaću ili će kolektivno morati da napuste svoja ognjišta.

PLANIRALI DA GRADE CRKVU

Radanović je naglasio da je Odbor za zaštitu Srba pokrenuo inicijativu prema Eparhiji bihaćko-petrovačkoj za izgradnju pravoslavne crkve na temeljima srušene pravoslavne crkve u Medenom Polju.

- Celo to područje gde žele da nasele migrante je povratničko i to znači direktno kršenje aneksa sedam Dejtonskog sporazuma, rekao je on i dodao da su o ovim činjenicama upoznali i Ambasadu SAD, OEBS, kompletan diplomatski kor i da se ove četiri opštine ne mogu zadržati kao povratničke ako se ova tendencija nastavi.