Udruženje pčelara „Bagrem“ iz Modriče organizovalo je u petak i subotu tradicnalni 9. sajam meda i pčelarskih prozvoda na kome je učešće uzelo 15 izlagača iz Modriče, Vukosavlja, Šamca, Petrova i komšije iz Federacije BiH iz Gradačca.

Organizatori iisu zadovoljni odzivom pčelara iz Republike Srpske na sajam u Modriči. Predsednik modričkog udruženja Mirko Božić pravda to što su se u isto vreme održavala u blizini dva sajma, u Bijeljni i Orašju.

- Pčelari se druže gde godi imaju priliku, posećuju sajmove u regiji, odlaze u inostranstvo. Razmenjuju iskustva, počinju da prate pozitivne trendove proizvodnje meda u svetu. Zadovoljni smo prikazanim kvalitetom meda iako je godina loša. Ovo je jedna od najlošijih godina do sada.Pravi pčelari imali su po košnici samo u proseku oko 5 kilograma meda, što se ne pamti - naglasio je Božić.

Pročitajte još: SAJAM RURALNOG STVARALAŠTVA: Seoska privreda budućnost razvoja sela

Jedan od izlagača na „slatkoj“ sajamskoj manifestaciji u Modriči bio je i Stefan Blagojević.

- Ponudio sam med, vosak, propolis i polen. Veliko je interesovanje, ali narod nema para. Godina je katastrofalno loša za pčelare. Nekada sam imao po 1.800 kilogrma meda, a sada iz 100 sanduka nisam izvadio ni 300 kilograma. Pčelarstvom se bavim 60 godina, ovakvu godinu ne pamtima ali neću klonuti duhom jer to je poseban hobi - istakao je Blagojević.

Porodica Mirka Janković je jedna od najpoznatijih pčelarskih porodica u regionu. Nema sajama sa koga ne donesu neko priznanje. Oni su od pčelarstva napravili malu porodičnu fabriku slatkih proizvoda od meda ali i čajeva. Godinama plasiraju širom zemlje ono što je najbolje iz prirode.

- Svake godine obogatimo ponudu, sve su pčelinji prozvodi i eko bilje. Nudimo sirće, kupinovo vino, med, razne biljne kapi, prirodnu kozmetiku kao nus proizvode do meda. Trenutno učestvujemo na tri sajma. Otac Mirko i stric Marinko inače inžinjeri poljoprivrede, započeli su ovu proizvodnju i sve nas „zarazili“ pčelama. Iako godine veoma često podbace, uvek ima dosta posla i može se lepo živeti od meda. Prije par dan dobili smo priznanje za kvalitet na sajmu u Loparama - priča Dražen Janković inače profesor biologije, a Mirkov sin.

Sajam je obišao i Mladen Krekić načelnik opštine Modriča koji smatra da je važno održati tradiciju ovog sajma.

- Zadovoljan sam u potpunosti. Smatram da ovakve aktivnosti treba podržati, ljudima koji se ovim bave treba dati podršku. Najvažnije je da oni uspeju u svjim namerama a to je održati pčelarstvo kao privrednu granu, a mi iz opštine ćemo redovno podržvati na razne načine ovakve i slične manifestacije - obećao je Krekić.

Udruženje pčelara „Bagrem“ iz Modriče broji 67 članova sa ukupno preko 7000 košnica. Svi dobiju posticaj od opštine oko dvije i po 4 marke od nadležnog ministarstva RS po košnici.