Kasa teža za 53 miliona KM

S. MIŠLjENOVIĆ

subota, 03. 08. 2019. u 16:55

Каса тежа за 53 милиона КМ

Jedan od šaltera PU, Foto D. Pozderović

Poreska uprava Republike Srpske nastavila pozitivan trend naplate u ovoj godini. U prvih sedam meseci na račun javnih prihoda 4 odsto više sredstava

PORESKA uprava Republike Srpske je u prvih sedam meseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 1,47 milijardi maraka, što je za 52,7 miliona KM ili četiri odsto više u odnosu na isti period prošle godine, što predstavlja nastavak pozitivnog trenda u naplati javnih prihoda. Naplata direktnih poreza je u tom periodu iznosila 307,5 miliona KM, što je za pet odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

- Najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 113,5 miliona KM ili 31,4 miliona maraka manje u odnosu na isti period prošle godine. Razlog manje naplate tog prihoda leži u činjenici da je Vlada RS u prošloj godini povećala neoporezivi deo plate na 500 KM, i na taj način se odrekla dela prihoda po tom osnovu u korist radnika u RS - pojasnio je direktor Poreske uprave RS Goran Maričić.

Pročitajte još - U Republici Srpskoj najviše trgovačkih radnji, slede prerađivačka industrija i ugostiteljstvo

Međutim, porez na dobit je u prvih sedam meseci ove godine naplaćen u iznosu od 167,5 miliona KM, što je za devet odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

- Što se tiče poreza na nepokretnosti, naplata je iznosila skoro 17 miliona KM, što je za oko 400.000 KM manje nego u istom periodu 2018. godine - ističe Maričić.

On dalje kaže da, kada su u pitanju doprinosi, naplata je u periodu januar-jul ove godine nastavila značajan rast, te je naplaćeno 899,3 miliona KM, a što je za 57,4 miliona maraka ili sedam odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Tako je za Fond PIO naplaćeno 509,1 milion maraka ili 31,1 milion KM više, dok se u Fond zdravstvenog osiguranja slilo 323,2 miliona KM, što je više za 22,2 miliona KM u odnosu na uporedni period.

IGRE NA SREĆU

PO osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno je 21,3 miliona maraka ili 37 odsto više, kazne su naplaćene u iznosu od 12,2 miliona KM ili 12 odsto više, dok su ostali prihodi naplaćeni u iznosu od 43,3 miliona maraka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije