Poljaci pobrali ovacije pesmom o pobratimu Prnjavoru

N. Đurić

28. 07. 2019. u 17:15

Пољаци побрали овације песмом о побратиму Прњавору

Foto Opštiina Prnjavor

Prnjavor je proteklog vikenda bio u znaku festivala “U Maloj Evropi”
PRNjAVOR je proteklog vikenda bio u znaku festivala “U Maloj Evropi” gde su, uz nacionalne kuhinje, promovisani tradicija, kultura, jezik i običaji ovdašnjih nacionalnih manjina.

Promovisani su, kako se čulo, i zajedništvo i bogastvo različitosti karakteristično za ovu krajišku opštinu, a specijalni gosti bili su pobratimi iz poljskog grada Boleslavjeca.

Kako su to naglasili načelnik Prnjavora Darko Tomaš i Tomaš Gabrišjak, zamenik predsednika sreza Boleslavjec, reč je o pobratimstvu koje traje 45 godina.

Pročitajte još: TRODNEVNA 12. MOTORIJADA: "Pakleni vozači" sa raznih strana sveta u Prnjavoru

- Izgradili smo dobre odnose, a na mladima je, kojih je i najviše u našoj delegaciji, da ih razvijaju još više. Sada, nakon što je izgrađen auto-put, lakše i brže se stiže do Prnjavora, što je još jedna velika prednost - rekao je Gabrišjak.

Konzula ambasade Poljske u BiH Moniku Krizmanić raduje da je “odnos ljudi u Prnjavoru prema Poljacima iz Boleslavjeca danas isti, srdačan i prijateljski, kakav je bio krajem 19. veka kada su se iz matične zemlje doselili u ove krajeve”.

Dok je Halina Vanjak, predsednica Udruženja reemigranata iz BiH, konstatovala da je Prnjavor druga kuća boleslavjeckim Poljacima. Dodaje, da ih je svaki put sve više koji žele doći da vide gde su oni sami ili njihovi preci nekada živeli.

- Vrata naše opštine uvek su otvorena za sve dobronamerne ljude, a posebno za naše, još od 1974. godine, najstarije pobratime. U obostranom interesu, u narednom periodu još više ćemo razvijati tu saradnju koja se odvija između predstavnika opština, a zadnjih godina i mladih ljudi-poručio je prnjavorski načelnik Tomaš.

OVACIJE

Ukulturno umetničkom programunastupila su udruženja ovdašnjih nacionalnih manjina i gostujuće poljsko društvo “Mali Boleslavjec”, koje je pesmom o Prnjavoru, da su im on i Ukrina, i tako gde su odselili, večno u srcu, pobralo ovacije u dupke punom Domu kulture.

U sklopu festivala, u nedelju je na Fudbalskom stadionu “Siniša Peulić” upriličena međunarodna utakmica između domaćeg “Ljubića” i poljskog FK “Oćice” Boleslavjec

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Миро Марковић

28.07.2019. 19:32

Све то 15 века, пре него што је данашњи већински пољски народ на силу покатоличен, Пољска се звала Северна Србија. То су данашњи Пољаци подпуно заборавили, али генетика и језик не могу да буду уништени. Свако може да у савременом пољском језику нађе неколико хиљада чистих србских речи на једној страни, док на другој страни ДНК анализе показује да су Пољаци и Срби један те исти народ. На општу жалост, та два иста народа следе две врсте хришћанства: католичко и православно.