VEĆ osam meseci bezuspešno traju pregovori na relaciji SNSD-SDA-HDZ BiH oko formiranja Saveta ministara BiH. Šansu da uskoče u pregovore i razbiju tu klimavu koaliciju vide u SDS, koji je najavio razgovore sa drugim političkim partijama u BiH na tu temu. Matematički je moguće da se iz kombinacije oko formiranja vlasti izbaci SNSD, ali bi to značilo da SNSD, ako bi bio u opoziciji, ima dovoljan broj ruku u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta BiH da blokira svaki zakon koji izađe iz Saveta ministara BiH. Formiranje nove koalicije na nivou BiH značilo bi i novi izbor rukovodstva Parlamenta BiH, gde su već izabrani kadrovi SNSD, SDA i HDZ BiH.

Najave SDS oko uključivanja u razgovore o formiranju vlasti na nivou BiH upalile su alarm u SNSD iz kojeg poručuju da je ovo igra stranaca, koji žele da izbace SNSD iz kombinacije oko formiranja Saveta ministara BiH.

S druge strane, iz SDS poručuju da ih ne interesuje šta SNSD radi oko formiranja vlasti na nivou BiH!

PROČITAJTE JOŠ - Milić: Od Ilindana penzije veće dva odsto

Mirko Šarović, predsednik SDS, kaže da SNSD pregovara sa Izetbegovićem, i ne zna zašto spočitavaju SDS.

- SDS zastupa svoje, a ne interese SNSD. Gde god možemo da ih zamenimo ili da budemo deo neke strukture, mi ćemo to uraditi. Uostalom, na izbore smo išli kako bismo ostvarili što veći broj glasova i to implementirali u postizbornom procesu.

On kaže da SNSD osam meseci pregovara o formiranju vlasti, doduše bezuspešno.

- Ne znam zašto su digli dreku! Mi razgovaramo na bazi njihovog neuspeha. Ne mogu da se dogovore, nema tu hemije. Sada bi trebalo da se mi zaledimo i da ništa ne radimo?! Ne pada nam na pamet - istakao je Šarović.

Predsednik SDS je dodao da ga ne interesuje šta SNSD radi.

- SNSD vodi svoju politiku i bori se za svoje interese, što je za mene sasvim u redu. Naravno, kada budu mogli - neka formiraju vlast. Nemam ništa protiv. Ne znam zašto brinu o tome šta mi radimo - pita Šarović.


Mirko Šarović / Staša Košarac  Foto D. Pozderović

Ni SDS, dodaje, nije rekao da će formirati vlast.

- Razgovaraćemo sa drugim političkim opcijama da vidimo šta se može učiniti i da li mi možemo dati svoj doprinos. Koliko ćemo dobaciti, to ćemo da vidimo - navodi Šarović, i dodaje da ga teorije zavere ne zanimaju.

Staša Košarac, član Predsedništva SNSD, kaže da postoji mogućnost da se vlast na nivou BiH formira bez SNSD, što je strateški pristup dela međunarodne zajednice, a "izvođači radova" su predsednici SDS i SDA, Mirko Šarović i Bakir Izetbegović.

Košarac ističe da su vrlo indikativne činjenice da je došlo do zastoja u formiranju vlasti na nivou BiH zbog neosnovanih uslovljavanja, čime se sprečava deblokada izbora predsedavajućeg, a potom i novog saziva Saveta ministara.


KONTROLA VLASTI

STAŠA Košarac ističe da u formiranju vlasti na nivou BiH postoji vrlo jasna uloga dela međunarodne zajednice, koja je potpomognuta Šarovićem i Izetbegovićem. Želja je očigledno da se što duže ostane na vlasti, a što je još opasnije, da miljenicima tih ambasada bude omogućeno da i dalje ostanu u kontroli vlasti, odnosno institucija BiH.

- Vidljivo je da Bakir Izetbegović i OBA BiH imaju potpunu kontrolu nad institucijama BiH, a da im to omogućava Šarovićeva hipotekarna politike, posebno sada sa pozicije predsednika SDS - smatra Košarac.