Udruženje porodica sa četvoro i više dece "Četiri plus" iz Banjaluke sprovodi akciju prikupljanja polovnih udžbenika za decu osnovnoškolskog uzrasta iz višečlanih porodica.

Predsednik ovog udruženja Jovan Radovanović rekao je da zainteresovani udžbenike mogu dostaviti u prostorije Udruženja u Ulici Petra Rađenovića.


Prema njegovim rečima, najpotrebnije su knjige za osmi i deveti razred, ali su traženi i udžbenici za niže razrede - od trećeg do petog.


"Akcija je usmerena na osnovce jer srednjoškolci najčešće međusobno razmenjuju udžbenike", naveo je Radovanović.


On je rekao da je više od 70 odsto višečlanih porodica u Banjaluci nezaposleno, pa im pomoć u vidu udžbenika mnogo znači, budući da višečlane porodice školuju po četvoro i više dece i u tom pogledu mogu da uštede.


Pročitajte još: Društvo mora da brine o višečlanim porodicama


"Nastojimo da maksimalno pomognemo deci iz porodica koje su naši članovi, ali dajemo udžbenike i ostalim udruženjima, ako imamo dovoljno. Na stanju imamo oko 40 kompleta udžbenika koje ćemo podeliti", naveo je Radovanović i dodao da je već podeljeno desetak.


Radovanović kaže da roditelji neretko donose školske knjige na razmenu, što je od koristi i za Udruženje koje će knjige proslediti drugom detetu, dok oni za svoje dete dobijaju potrebne udžbenike.

"Za odlične učenike od trećeg do devetog razreda knjige su obezbeđene u saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta Republike Srpske, dok iz Gradske uprave obezbeđuju komplete udžbenika za naše socijalno najugroženije članove", kaže Radovanović.


On je rekao da Udruženje ima dobru saradnju sa Unijom poslodavaca Republike Srpske koja već pet godina početkom školske godine obezbeđuje školski pribor za osnovce.


"I ove godine očekujemo njihovu pomoć", rekao je Radovanović.

Radovanović je naglasio da udžbenike od Udruženja mogu dobiti i porodice koje imaju jedno ili dvoje dece, a koje nisu u mogućnosti da ih kupe.


On je podsetio da je Udruženje prošle godine obezbedilo oko 200 kompleta polovnih udžbenika. Udruženje porodica sa četvoro i više dece "Četiri plus" broji 700 porodica sa područja Banjaluke.