JAVNI konkurs za prijem dece jasličkog i vrtićkog uzrasta u banjalučki Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje trajaće od 1. do 15. avgusta, rekla je direktor Centra Jelena Kurtinović. Kurtinovićeva je navela da je na listi čekanja za upis u vrtiće na području grada trenutno oko 2.000 dece.


Pročitajte još: Đaci pili neispravnu vodu?


Prema njenim rečima, još nije poznat tačan broj dece koja će u 2019/2020. godini biti primljena u vrtiće Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, koji raspolaže sa 24 vrtića u gradu.


Ona je napomenula da su svi kapaciteti u vrtićima popunjeni i trenutno je upisano oko 2.300 dece. Kurtinovićeva je rekla da prijavu za konkurs treba da podnesu svi roditelji bez obzira na to da li imaju zahtev.-Sam zahtev, ukoliko ga imaju, se boduje, i na svaki navršeni mesec na čekanju je bod, pojasnila je Kurtinovićeva.


Ona je dodala da su najtraženiji vrtići "Kolibri" u naselju Lazarevo, "Radost" u Kočićevom vencu i na Starčevici "Prvi koraci" i "Srna".


Kurtinovićeva je istakla da je počela prva faza dogradnje vrtića "Kolibri" u naselju Lazarevo, gde će biti mesta za devet grupa sa ukupno 230 dece.- U naselju Petrićevac se gradi vrtić kapaciteta šest grupa, planirana je potpuna rekonstrukcija najstarijeg vrtića u gradu `Ježeva kućica`, a na Starčevici bi u prostorijama bivše Gradske razvojne agencije trebalo da budu formirane dve vaspitne grupe, kaže Kurtinovićeva.


Ona je naglasila da se u Banjaluci izuzetno mnogo radi kada je reč o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i proširivanju kapaciteta, te dodala da je zadovoljna dinamikom rešavanja tog problema.


U gradskom Odelenju za komunalne poslove ističu da je u ovoj godini planirana izgradnja dva nova i rekonstrukcija jednog vrtića, i to u naseljima Centar, Lazarevo i Starčevica.

Za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju vrtića u nacrtu budžeta grada Banjaluka u ovoj godini je planirano oko 800.000 KM.