Mladim parovima po 30.000 maraka!

S. MIŠLjENOVIĆ

subota, 20. 07. 2019. u 13:22

Младим паровима по 30.000 марака!

Foto V. Tripić

Republika Srpska sprema od septembra mere kojima će povećati prirodni priraštaj. Za prvo dete otpisuje se po 10.000 KM kredita, kao i za drugo i treće

Republika Srpska ima problem sa prirodnim priraštajem i u tom pogledu Vlada RS preduzma mere koje bi trebalo da doprinesu povećanju broja novorođenčadi u Srpskoj. Zvanični podaci kažu da je prošle godine u RS bilo 5.195 više umrlih nego rođenih.

Jedna od mera kojima će Vlada RS stimulisati mlade da ostaju i rade u Srpskoj, ali i zasnivaju porodice već je u pripremi i biće na snazi od septembra, otkrio je Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH, u četvrtak u toku rasprave u Narodnoj skupštini RS.

- U septembru bi trebalo da bude ponuđen celovit plan za stimulisanje. Jedna od mera biće da se svakom novom bračnom paru dodeli kredit od 30.000 KM i da im se otpiše trećina kada se im rodi prvo zajedničko dete, ako dobiju dvoje dece otpisaće im se dve trećine, a ako se u toj porodici rodi troje dece da se kredit u celosti otpiše, - rekao je Dodik.

Sonja Davidović, ministar porodice, omladine i sporta RS, kaže za "Novosti" da će Savet za demografsku politiku, zajedno sa Kabinetom predsednice Republike, svim svojim kapacitetima uzeti učešće i dati doprinos u realizaciji predloga predsedavajućeg predsedništva BiH Milorada Dodika za stimulisanje mladih da ostanu da žive i rade u Republici Srpskoj.

- Ovo je takođe potvrda da se o stimulisanju povećanja nataliteta i ostanku mladih vodi računa na svim nivoima i uverena sam da na taj način možemo adekvatno da odgovorimo na realan problem sa kojim se suočava ne samo Republika Srpska, nego i sve zemlje u regionu. Pored ovog, Ministarstvo porodice omladine i sporta će nastaviti da realizuje postojeće projekte i planira nove mere, ali ovo je svakako veliki korak napred i zaslužuje punu podršku Vlade, republičkih institucija i lokalnih zajednica - kaže ministarka Davidović.PROČITAJTE I: Srbi povratnici ničija briga!S druge strane, u Udruženju porodica "Četiri plus" kažu da se mnogo više računa mora povesti i o višečlanim porodicama u Srpskoj.

Sonja Davidović Foto D. Pozderović


- Jedno od rešenja u Srpskoj može biti i da se mladim bračnim parovima pokloni stan. Ili da majke sa troje i četvoro dece dobiju penzije. Deca jesu budućnost, ali nažalost mislimo da se sa populacionom politikom zakasnilo, - kažu u pomenutom udruženju.

Demografi upozoravaju da su ove cifre veoma negativne i da će ukoliko se nastavi ovakav trend, Republika Srpska teško ispraviti demografsku sliku.

- Pravilo u demografiji je da kada je stopa prirodnog priraštaja dostigla nivo minus 4,61, onda treba 80 godina da se ona vrati na nulu - kaže je demograf Stevo Pašalić.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Srpko

20.07.2019. 23:58

Kakav lažov, u hodu smisli kao milenijumski projekat i onda, naravno, sve to istom brzinom i ispari.Dosad smo se naslušali priča o aerodromu u Sokocu, u Trebinju, novom putu preko Šćepan polja, investicijama iz Rusije, a imamo samo profitere koji otjeraše i ovo malo "pameti" što je ostalo u Srpskoj da radi i gradi...

Jedan

21.07.2019. 00:59

@Srpko - Kako slaže u momentu, onaj Ljubiša Kobas sa mongolskim pijetlom mu nije ravan.

englez

21.07.2019. 15:50

Vladavaina oligarhije je normalna stvar u kapitalizmu, i kod nas se uspostavlja taj sistem, samo razlika je sto su kod nas gospodari obicni lopovi i ratni profiteri, pa im je tako i model vlasti isti, njihova slika i prilika. Medjutim, nas jadni narod nema kapacitet da izdrzi sve njihove gluposti, nestacemo zbog idiota.