Brisel zabrinut za migrante u BiH

Tanjug

četvrtak, 18. 07. 2019. u 10:15

Брисел забринут за мигранте у БиХ

Migranti u BiH, AP foto

Evropska komisija je zabrinuta zbog toga što BiH nije predložila lokacije i kapacitete za boravak migranata
Evropska komisija je zabrinuta zbog toga što BiH nije predložila lokacije i kapacitete za boravak migranata, uprkos tome što je EK bila spremna da obezbedi finansijsku podršku, saopšteno je iz te institucije posle sastanka sa zvaničnicima BiH.


Kako je saopšteno, od BiH je zatraženo da bez daljeg kašnjenja obezbedi odgovarajuće lokacije za tu namenu, prenose "Nezavisne".


Evropska komisija podseća da je od 2018. pružala pomoć BiH za prihvatne centra u iznosu od 24 miliona evra i pozvala je nadležne da učine sve kako bi bilo poboljšano funkcionisanje trenutno raspoloživih prihvatnih centara, kao i da se migranti i izbeglice hitno izmeste iz neadekvatnog prihvatnog centra Vučjak.


PROČITAJTE JOŠ: STOP U BiH: Ilegalni migranti kod Bileće


Prema evropskim podacima, od januara prošle godine u BiH je ušlo skoro 36.000 izbeglica i migranata, a trenutno u toj zemlji boravi oko 7.400, od kojih je 4.100 smešteno u centre koje je finansirala EU.


Od 2007. godine do danas EU je za migracije i menadžment granica kroz instrumente pretpristupne pomoći Bosni i Hercegovini pružila pomoć vrednu 48,6 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

deki

19.07.2019. 00:06

Islamizuju Bosnu, fali im jedno 100 000 islamista tj migranata i onda srbi nemaju šta da traže.

Bujrum

21.07.2019. 18:40

Ako je Brisel tako jako "zabrinut" za stanje migranata u BiH, EU moze njihov polozaj veoma brzo promijenuti. Svi znamo, a i migranti sami kazu da ne namjeravaju ostati u BiH, nego su se zaputili u Zapadnu Evropu, ponajprije u Njemacku, Svedsku i Holandiju. Brisel moze tako brzo pomoci sto ce poslati autobuse, i druga prevozna sredstva i dovisti ih na odrediste koje oni zele. Uostalom signale dobrodoslice nije poslalo BH predsjednistvo, gego Angela Merkel. Bujrum Angela.