Nezakonito dali 105 boračkih dodataka?

O. M.

četvrtak, 18. 07. 2019. u 06:28

Незаконито дали 105 борачких додатака?

Veseljko Savić / Foto Fond PIO

Potvrđena optužnica protiv čelnika bijeljinske filijale Fonda PIO. Veseljko Savić i Mirjana Jarić se terete da izdavali uverenja za regulisanje boračkog dodatka osobama koje na to nisu imale pravo

Osnovni sud u Bijeljini potvrdio je optužnicu protiv rukovodioca bijeljinske filijale Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS (PIO) Veseljka Savića i načelnice Odeljenja za rešavanje o pravima u prvom stepenu Mirjane Jarić Blagojević zbog sumnje da su oštetili Fond za 82.837 KM.

Optužnicom, Saviću i Jarić Blagojevićevoj se na teret stavlja da su počinili krivično delo nesavestan rad u službi. Suština je da su za 105 osoba izdali uverenje kojim su im regulisani borački dodaci, na koji nisu imali pravo.


PROČITAJTE JOŠ: OPTUŽBE PRED SUDOM: Sumnja na poresku utaju veću od 290.000 KM

- Kao odgovorna lica osumnjičeni su od februara 2012. do kraja juna 2013. godine svesno zanemarili pravilnike Fonda PIO tako što prilikom izdavanja uverenja za ostvarivanje penzije, odnosno boračkog dodatka, u matičnoj evidenciji nisu vršili koordinaciju i kontrolu procesa provera - navodi se u optužnici.

Pojašnjava se da je time za 105 osoba izdato uverenje da su ostvarili penziju od garantovanog penzijskog fonda, odnosno uverenja kojim su regulisana prava na borački dodatak, iako taj podatak nije tačan.

- Na osnovu netačno izdatih uverenja 105 osoba ostvarilo je pravo na mesečni dodatak Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS u ukupnom iznosu od 82.837 KM, za koliko je oštećen Fond PIO - navodi se u optužnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije