Tražeći gljive, našao skelet

O. MATAVULj

sreda, 17. 07. 2019. u 21:02

Тражећи гљиве, нашао скелет

Foto D. Pozderović

U šumi u banjalučkom naselju Dragočaj meštanin našao posmrtne ostatke nepoznate žene. Ćosić: To je bila lobanja prekrivena mahovinom, a patike pune sitnih kostiju. Verovatno je reč o osobi nestaloj pre pet godina

Ljudski skelet, najverovatnije ženske osobe, pronađen je u šumi u banjalučkom naselju Dragočaj. Zasad nema pouzdanih informacija o kome se radi, ni šta je bio uzrok smrti.

U PU Banjaluka navode da je, nakon prijave, obavljen uviđaj i po nalogu tužilaštva posmrtni ostaci su prevezeni u Zavod za sudsku medicinu RS na forenzičko-antropološku analizu.

- U toku je rad na identifikaciji skeletnih ostataka - rekla je portparol PU Banjaluka Marija Markanović.


PROČITAJTE JOŠ: Viljuškarem odneli kasu i ukrali kamere

Nakon pronalaska skeleta policija je odmah počela da proverava bazu nestalih osoba u poslednjih desetak godina. Na osnovu toga, ali i odevnih predmeta koji su pronađeni na skeletu, pojavile su se određene indicije o identitetu, koje se istražuju.

- Postoje pretpostavke da se radi o starijoj ženi čiji je nestanak prijavljen pre nekih pet-šest godina. Međutim, ništa ne treba prejudicirati dok se sve detaljno ne ispita i proveri - navodi izvor blizak istrazi.

On kaže da u cilju identifikacije tužilaštvo naložilo da se sa skeleta izuzmu uzorci za DNK analizu. Pojašnjava da će ti uzorci biti upoređeni sa nespornim DNK tragovima srodnika nestale žene.

- Rezultati veštačenja se mogu očekivati tek za nekih desetak dana - kaže sagovornik "Novosti".

Zarifa Makoli, Željka Stevanović

Skelet je pronašao meštanin Petar Ćosić kada je otišao u šumu da traži gljive. Banjalučkim medijima ispričao je da ga je to toliko šokiralo da se jedva vratio kući.

- Ušao sam u šumu i prešao preko jednog potoka na drugu stranu. Par metara dalje ugledao sam nešto poput kamena. Bio je zelenkaste boje. Pomislio sam "otkud takav kamen u šumi", pa sam prišao bliže. Više ne znam da li sam ga uhvatio rukom ili okrenuo nogom, ali kada sam to učinio zaledio sam se. Nije se radilo o kamenu, već o ljudskoj lobanji koja je bila prekrivena suvim lišćem i sa malo mahovine - rekao je Đosić za Srpskainfo.

PROČITAJTE JOŠ: Zbog norme nastavnici idu od škole do škole

On kaže da je posle nekoliko sekundi ispod lišća primetio i patike.

- Pomerio sam ih i bile su pune sitnih kostiju. Čitav skelet se jasno mogao videti. Bio je obučen u neku plavu haljinu, ali niko to sa sigurnošću ne može više reći, jer se ta tkanina u potpunosti raspala - rekao je Ćosić.


Danica Đorđić ,Drenka MiletićNESTALE BEZ TRAGA

U poslednjih deset godina banjalučkoj policiji prijavljeni su nestanci najmanje četiri žene, koje nisu pronađene i čija je sudbina nepoznata. Prema bazi nestalih lica na veb stranici MUP RS to su:

Željka Stevanović (1979), nestala 8. marta 2018. u Rekavicama kada se udaljila iz kuće svojih roditelja.

Danica Đorđić (1956), nestala 21. aprila 2016. kada se udaljila iz svoje kuće u Trnu kod Laktaša.

Zarifa Makoli (1965), nestala u Banjaluci 22. septembra 2015.

Drenka Miletić (1964), nestala u Banjaluci 13. februara 2011.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)