Promena klime zahteva milionska ulaganja u preventivu

D. L.

sreda, 17. 07. 2019. u 18:27

Промена климе захтева милионска улагања у превентиву

AP Photo

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite RS Mile Međed najavio projekat za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa u BiH, a akcenat će biti na lokalnim zajednicama

DIREKTOR Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed i rezidentni predstavnik UNDP u BiH Stelijana Nedera razgovarali su danas o projektu ove međunarodne organizacije u okviru kojeg će 8,4 miliona konvertibilnih maraka biti uloženo za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa u BiH, a akcenat će biti na lokalnim zajednicama. - Projekat je u fazi početka primene. Planirano je da traje do 2022. godine, a, prema informacijama koje imam, sredstva su već obezbeđena, rekao je Međed novinarima.


Pročitajte još: Jahorina: Od avgusta vožnja bobom na šinama


On je naveo da je ova uprava u saradnji sa UNDP imala značajan broj projekata, kao što je poboljšanje sistema odbrane od poplava u slivu reke Vrbas.-Projekat je koštao oko pet miliona dolara, a obezbeđena su sredstva veze za 14 lokalnih zajednica, od kojih je 10 iz Republike Srpske. Civilna zaštita je dobila oko sto sredstava veze, te devet digitalnih stanica ranog upozoravanja, rekao je Međed.

On je naveo da je Uprava imala odličnu saradnju sa ovom međunarodnom organizacijom, te izrazio nadu da će ona biti poboljšana u narednom periodu.Svaka marka uložena u sistem zaštite i spasavanja će se višestruko isplatiti, jer, kada je reč o spasavanju ljudskih života, ali i materijalnih dobara, to nema cenu, rekao je Međed.


Pročitajte još: Vrednosti piralena u granicama maksimalno dozvoljenih


Nedera je upozorila da, s obzirom na to da su zbog klimatskih promena sve češće prirodne nepogode, društvo mora biti spremno da pravovremeno na njih odgovori.-Novi projekat koji smo pokrenuli, zajedno sa Republičkom upravom za Civilnu zaštitu i još nekoliko agencija UN, bavi se preventivom i izgradnjom kapaciteta lokalnih zajednica, kako bi se što kvalitetnije upravljalo rizikom, rekla je Nedera.

Prema njenim rečima, UNDP stavlja akcenat na otporni razvoj, što znači da se moraju održavati dobri lokalni kapaciteti za sprečavanje, kao i odgovor na prirodne katastrofe.

-Radujemo se nastavku saradnje sa Civilnom zaštitom ali i lokalnim zajednicama, kako se negativni uticaj prirodnih katastrofa iz 2014. godine ne bi ponovio, rekla je Nedera.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije