HVALOSPEV KVARILI ŽEPLjANI: Srebrenički vojni vrh se pre pada grada hvalio ubistvima Srba, zaplenama naoružanja i stoke

V.Mitrić

17. 07. 2019. u 13:55

ХВАЛОСПЕВ КВАРИЛИ ЖЕПЉАНИ: Сребренички војни врх се пре пада града хвалио убиствима Срба, запленама наоружања и стоке

Srebrenica Foto Ž. Knežević

Samo desetak dana pre pada Srebrenice, vojni vrh muslimanskih snaga slao hvalospeve komandi u Tuzli, žaleći se da, navodne, snage u Žepi, takodje pod Alijinom kontrolom, sebi pripisuju njihove „uspehe“

Samo desetak dana pre pada Srebrenice, vojni vrh muslimanskih snaga slao hvalospeve komandi u Tuzli, žaleći se da, navodne, snage u Žepi, takodje pod Alijinom kontrolom, sebi pripisuju njihove „uspehe“


Muslimanske vojne snage iz Srebrenice, samo desetak dana pred pad tog gradića, imale su iza sebe niz diverzantkih akcija u „zaštićenoj zoni“ OUN, koja je trebalo da bude demilitarizovana.


Da je tako svedoči vojni dukument, koji je u posedu „Večernjih novosti“ strogo poverljiv, iz Komande 28. divizije od 29. juna 1995. godine, broj 01- 150-96, što je, zapravo, primedba na boprbeni izveštaj 285 brigade iz Žepe, prosledjen dan ranije Komandi drugog korpusa u Tuzli. Major Ramiz Bećirović, zatupnik komandanta srebreničke divizije( Naser nije bio Srebrenici, pr.a), inače načelnik njenog štaba, u dopisu komandi u Tuzli izričito napominje da nije zadovoljan pisanjem kolega iz Žepe „o borbenim rezultatima diverzanstskih akcija 28 divizije u pomenutim rejonima“. Ovo, kako kaže, zato što se akcije pripisuju, isključivo, snagama i Žepe.


- Smatramo da je ovakav način izveštavanja viših komandi nekorektan i neopbjektivan i da izaziva opravdano nezado-

voljstvo Komande 28. divizije i ostalog njenog vojničkog sastava a pogotovo jedinica i pripadnika koji su u tim akcijama učestvovali sa pripadnicima 285. IBLbr (Žepa). Naime, predmetna diverzantske akcije izvedene su na agresorskeciljeve po Naredbi zastupnika k-danta 28. Divizije KoV str.pov.broj:01-127/95 od 20.06.1995. godine u cilju odvrachanja četnika od Sarajevskog ratišta i vezivanja dela njegovih snaga za zonu odgovornosti 28. divizije KoV – piše Bećirević, dodajući da su u akcijama srebreničkih snaga na Srbe učestvovali kompletni vodovi njihovi diverzansko-izvidjačkih snaga.

PROČITAJTE JOŠ: MEĐUNARODNA NAUČNA KONFERENCIJA: Zločin u Srebrenici osmislili stranci!


Major Bećirević navodi i naredbe koje je komandama prosledio s tim u vezi, ukazujući da su rezltati akcija poznati (u broju ubijenih, ranjenih Srba, uništene srpske imovine, pr.a).


Ovaj Alijin oficir ne kriju ljutnju, pa kaže: Čini nam se da je Komanda 285. IBLbr (Žepa) svoj borbeni izveštaj namerno konceptirala tako da se kod pretpostavljene Komande stekne utisak da je sam njen vojnički sastav izvodio ova borbena dejstva radi pripisivanja zasluga isključivo toj brigadi. Prema ovakvom načinu pisanja izveštaja mi smo napred izrazili svoj stav ostajući pri konstataciji da to nije pošteno ponajprije prema vojnicima koji su iz sastava drugih jedinica a ucestvovali su u akcijama. O ovome vas obaveštavamo radi objektivnog informisanja nadajući se da će Komanda 285. IBLbr iz ovog izvući odgovarajuće pouke i ubuduće se ponašati u skaldu sa duhom Armije RBiH i svoje izvjštaje pisati fer i korektno ne umanjujući ničije zasluge.


A, isti Bećirević već 30. juna 1995. godine piše da su srebreničke i snage iz Žepe, verne Aliji Izetbegoviću, pored ostalog, ostvatile ovakav učinak: likvidirano je 13 četnika, zaplenjena su 2 PM M-72, zaplijenjeno je 8 AP, zaplijenjena su 2 pištolja, ranjeno je više desetina četnika.


- Naši gubici u ovim borbenim dejstvima bili su 2 poginula i 3 ranjena borca – piše Komandi korpusa u Tuzlu Bećirević. - U cilju sprečavanja neprijateljskih snaga da sa područja oko Srebrenice i Žepe ne upućuju dodatne snage na sarajevsko ratište izvedene su dve diverzije u blizini Srebrenice i to: 23. juna 1995. godine u mestu Osmače i 23. juna 1995.godine u mestu Bijelo Stijenje kod Koprivna i tom prilike postignuti su sledeći rezultati: likvidirano je 7 četnika - zaplenjen je 1 PM M-72, zaplenjene su 2 AP, zaplijenjen je 1 pištolj. Uništen je u potpunosti putničkiko vozilio "Kombi". Na našoj strani nismo imali nikakvih gubitaka.


Zamenik Nasera Orića, dalje, navodi da, opet „u cilju odvraćanja neprijateljskih snaga od sarajevskog ratišta i njihovo razvlaccenje prema Srebrenici i Žepi od 26. juna 1995. godine izvedeno je više uspešnih diverzija u dubini PZT pod agresorskom kontrolom od 20-40 kilometara na području opština Han Pijesak i Vlasenica na sledechim lokalitetima: naselje Višnjica i utvrdjenje Bajte, rejon Crne Rijeke (spomenik kod raskršća), rejon Crne Rijeke (Bojčino Brdo),objekat Vrani Kamen


Likvidirano je, navodi Bećirević, po njihovim procenama, “više od 40 četnika, mada raspolažemo neproverenim podacima da je agresor pretrpio gubitke od 71 vojnika”. Zarobljen je, piše on, jedan neprijateljski vojnik zaplenjeno je 6 automatskih pušaka, dve radio stanice, puškomitraljez, karabin, oko 5000 metaka, ali i više desetina sitne i krupne stoke...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Conte

17.07.2019. 14:41

pretpostavljm da su dva poginula muslimanska vojnika koja se pominju u tekstu kasnije pribrojana zrtvama najveceg genocida u 20. veku?

one

17.07.2019. 15:04

Sta li se desilo sa tim Ramizom Bećirović? Dali je nastradao kasnije u oslobadjanju Srebrenice? Ako jeste, dali je i on pokopan u Potocarima?

Milan

17.07.2019. 15:39

Kako su sejali tako im i niklo. U Srebrenici je bila odmazda za zverske zlocine muslimana nad Srbima u tom regionu, nista drugo. Da su Srbi radili kao muslimani, ne bi nista zivo tamo ostalo. Hvalili su se ubistvom Srba, a nemaju muda da kazu istinu sta su radili. Istinu ne mogu sakriti.

Горан

17.07.2019. 15:43

Штета што је Орић побегао, мада ни сад није касно

Boris

17.07.2019. 20:45

@Горан - Srbija bi po tom pitanju morala bi da se ugleda na Izreal i nacin na koji se Mosad obaracunavao sa nacistickim zlotvorima koji su izbegavali pravdu.Nikad nije kasno da se poturceni monstrum adekvatno kazni za sve zlocine koje pocinio.

Blagoje Jovovic

17.07.2019. 17:10

Drzava Srbija mora svim silama da konacno razbije mit o "genocidu" u Srebrenici,jer tamo nisu stradali nevini,zene,starci i deca,već Naserove krvoločne ekstremne poturice,mudzahedini i dzihadisti,koji su pred oslobodjenje Srebrenice pocinili nevidjena zlocine nad Pravoslavnim stanovništvom na podrucju Srebrenice i Bratunca,masakrirajuci pre 3700 Srba.Pod hitno doneti zakon,po kome ce svako ko bude širio laži o genocidu u Srebrenici,bude krvicno procesuiran.