KREDIT ZA PUT: Bura zbog 300 miliona KM

S. MIŠLjENOVIĆ

sreda, 17. 07. 2019. u 10:28

КРЕДИТ ЗА ПУТ: Бура због 300 милиона KM

Sednica Narodne skupštine RS / Foto D. Pozderović

Žustra rasprava parlamentaraca u Narodnoj skupštini oko kreditnog zaduženja Srpske. Opozicija: To je samo 6 km puta. Vlada: Gradićemo most, vijadukt i dva tunela

Kreditno zaduženje Republike Srpske od 300 miliona maraka prema EBRD za finansiranje deonice auto-puta Koridora 5C u dužini od šest kilometara kod Doboja izazvalo je juče veliku svađu među poslanicima u Narodnoj skupštini RS prilikom rasprave o ovoj tački. Teške reči poput "kriminalci", "pljačka", "magarci", odzvanjale su salom dok se vodila polemika o zaduženju!

Opozicija je optužila Vladu RS da je potrošila milijarde maraka koje su prikupljene na osnovu akciza na naftu kako bi "krpila" budžet, umesto da su se gradili putevi po Srpskoj.


PROČITAJTE JOŠ:
Zbog norme nastavnici idu od škole do škole

- Ovaj kredit od 300 miliona maraka zadužuje svakog od 270.000 radnika u Srpskoj po 1.100 maraka. Ovo je sramota. Pa zar Republika Srpska ne može izgraditi ni kilometar auto-puta iz sopstvenih sredstava, već se mora za sve kreditno zadužiti - upitao je poslanik SDS Nebojša Vukanović i dodao da ukoliko Vlada RS želi da vidi kakvi su putevi u Srpskoj, treba da ode u Hercegovinu i da vidi kako se krave napajaju na rupama na magistralnom putu!

Iz opozicije su naveli i podatak da je od 2008. godine na nivou BiH prikupljeno oko 7,5 milijardi maraka na osnovu akciza na naftu i putarine.

- Od toga su dve milijarde otišle u Republiku Srpsku, a mi sada opet podižemo kredit za auto-put - poručio je poslanik Ljubiša Krunić iz PDP. - Problem je i kada govorimo o ceni izgradnje auto-puta. Kod nas ona iznosi oko 16,4 miliona maraka po kilometru, najskuplji smo u regionu.


S druge strane, iz Vlade RS su poručili da je kreditno zaduženje opravdano, a ministraka finansija RS Zora Vidović je istakla da je cilj obezbeđivanje novca za izgradnju deonice auto-puta Koridor 5C (faza dva), dužine oko šest kilometara između petlje Rudanka i kraja tunela Putnikovo brdo dva (međuentitetska linija razgraničenja), uključujući most preko reke Bosne, dva tunela i vijadukt.

- Uslov za kredit je rok otplate do 15 godina, kao i period odgađanja plaćanja do tri godine koji je uračunat je u rok otplate. Kamatna stopa je šestomesečni euribor plus jedan odsto. Kredit treba da se otplati 2035. godine. Inače, planirani rok za gradnju ove obilaznice oko Doboja je 31. decembar 2022. godine. Ovo zaduženje od 150 miliona evra je apsolutno opravdano. Kada se zadužujete kod EBRD, znači da je utvrđena sigurnost i opravdanost projekta i da postoje garancije da će put biti izgrađen na najbolji način zbog čega treba podržati ovu odluku - tvrdi Vidovićeva.Kostadin Vasić, poslanik US, poručio je opoziciji da ne vidi u čemu je problem oko zaduživanja ako RS redovno servisira kredite.

- Svi putevi po Evropi se grade kreditima, a pogotovo u regionu. Republika Srpska ne radi ništa što ne rade i druge zemlje - izjavio je Vasić.


Nebojša Vukanović


ISTRAGE

Premijer Radovan Višković poručio je juče u NSRS da će zatražiti od Tužilaštva i MUP RS da gledaju i prate svaku sednicu. Zahtevaće i da istraže sve navode o korupciji i kriminalu koje iznose poslanici u Skupštini u toku rasprava.


PROČITAJTE JOŠ:
Dukićeva: Prepoznati probleme škola za decu sa poteškoćama u razvoju

KREDITI OD 800 MILIONA KM

Narodna skupština razmatrala je juče i odluku Vlade RS da u ovoj godini izda garancije od 800 miliona maraka za kredite koje će podići javna preduzeća i ustanove. Najveći deo garancija, u iznosu od oko 300 miliona KM, odnosi se na izgradnju hidroelektrana "Bistrica", "Janjina" i "Buk Bijela". Sa oko 200 miliona maraka će se garantovati za kredite podignute u cilju izgradnje solarnih elektrana i vetroparka "Trusina", dok će se za remont i modernizaciju termoelektrana garantovati u iznosu od 100 miliona KM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Laki

17.07.2019. 17:41

Велика срамота је колико пара се узима за порезе и акцизе, а опет дижу кредите да би се правили путеви. А тек што је најспорија и најскупља градња по километру у Европи.

iz glave

18.09.2019. 06:52

једини разумни разлози изградње нових саобраћајница су освајачки ратови ради напредовања ратног материјала и армија и раст привреде ради робне размене. Значи кредити треба да се улаћу у привреду, а привреда својом зарадом да ради путеве када јој постојећи постану уски и спори. А може и корупција да буде узрок израде путева, то је демократски и ЕУропски