Rajčević: Smena Halilovića jedini izlaz iz blokade

D. L.

ponedeljak, 15. 07. 2019. u 18:15

Рајчевић: Смена Халиловића једини излаз из блокаде

Srđan Rajčević Foto: Printscreen/Youtube

Ministar za naučno-tehnološki razvoj RS podsetio da predsednik Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH više ne obavlja tu funkciju
Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i digitalizaciju Srđan Rajčević izjavio je danas da je Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH nefunkcionalna i da nema načina za deblokiranje njenog rada izuzev formiranja novog Saveta ministara i smene njenog direktora Envera Halilovića zbog posledica koje je do sada prouzrokovao. - To su vrlo negativne posledice po sistem visokog obrazovanja u Srpskoj. Posle toga treba da dogovorimo na koji način će visokoškolske ustanove u Srpskoj biti reakreditovane u budućnosti, rekao je Rajčević novinarima u Banjaluci, komentarišući Halilovićevu odluku da van snage stavi preporuku o reakreditaciji univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Rajčević je podsetio da predsednik Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH više ne obavlja tu funkciju, te da su zamenik direktora Agencije i predstavnici Srpske u njenom Upravnom odboru zamrzli svoj rad.


Pročitajte još: Srđan Rajčević na originalan način predstavio rezultate i planove Ministarstva (VIDEO)


Prema njegovim rečima, nejasno je i koja je rešenja Halilović stavio van snage, ocenivši da takvi postupci najbolje govore o radu Agencije. - Ta agencija je potpuno disfunkcionalna i ne može da donosi odluke koje su u njenoj nadležnosti. Zbog toga smo potpisali sporazum sa resornim ministarstvom u Vladi Srbije kojim smo pokušali da premostimo pravni vakuum koji se pojavio s obzirom na to da sa jedne strane imamo javne univerzitete koji su ispunili uslove za reakreditaciju, a sa druge političku opstrukciju koja se ogleda kroz rad direktora i Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, kaže Rajčević.


Pročitajte još: Odlučno „ne“ Republike Srpske samovolji u državnom Fondu za reformu javne uprave


On je ocenio da je to bio optimalan način da studentima i visokoškolskim ustanovama u Srpskoj omoguće učešće u međunarodnim projektima.

Govoreći o negativnom izveštaju koji su revizori dali Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci, Rajčević je istakao da bi bilo nekorektno usmeravati krivicu na sadašnji menadžment te ustanove jer on nije u potpunosti odgovoran za nalaz revizora, kao ni Ministarstvo na čijem je čelu s obzirom na to da je došlo do promene Zakona o republičkoj upravi. - Ministarstvo će nalaz revizije putem menadžmenta Studentskog centra u potpunosti sprovesti i ispoštovati. Dešavalo se niz situacija iz kojih treba pronaći put da bismo Studentski centar `Nikola Tesla` doveli do nivoa samoodrživosti. Radimo na restrukturiranju dugova Studentskog doma `Nikola Tesla` i očekujemo da ćemo uskoro ući u aranžmane kojima ćemo ih smanjiti da bi mogli da idemo u ekspanziju njegovih kapaciteta i studentima ponuditi oiptimalne uslove, naglasio je Rajčević.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin istakao je da je taj Univerzitet akreditovan sa svojim studijskim programom.

- Proces akreditacije sprovela je Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj. Mi smo rešenje o akreditaciji dobili blagovremeno i na osnovu njega smo upisani kod institucija na nivou BiH i u registru koji vodi agencija iz Srbije. Direktor /Halilović/ iz samo njemu poiznatih razloga to nije želio da učini za univerzitete u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, rekao je Gajanin.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije