PRILIKOM pada Vozuće i dela Ozrena u muslimanske ruke pre 24 godine, sa svojih ognjišta proterano je iz 30 naselja 1.920 srpskih porodica sa ukupno 7.680 članova. U svoje kuće u naselja dolinom reke Krivaje vratilo se manje od stotinu porodica.

Mahom se radi o starijim osobama, koje žive u veoma teškim uslovima. Osim članova porodice, koji ih posećuju s vremena na vreme, srpski povratnici nisu ničija briga. Kako federalnih, tako ni kantonalnih vlasti u Zenici, a ni lokalnih u Zavidovićima.

U to smo se i uverili, posetivši dom Stjepanije Arsenović (65), za koju su nam u Udruženju povratnika u Vozući rekli da je karakterističan primer u kakvim uslovima žive povratnici.

Dočekala nas je dva kilometra od kuće upravo kod znaka, koji označava naselje Vozuću.

- Automobilom ne možete do moje kuće, nekako je do sada i moglo, ali nakon kiša pre dva meseca voda je odnela mostić preko potoka i moraćete peške, doći ću pred vas - rekla nam je kada smo najavili svoj dolazak.

To je za nju bio napor, jer se teško kreće bez štake. Teško joj je i da obradi nešto od posejanog povrća, ne može držati zbog slabosti ni stoku. Kaže da je imala samo koke, ali ih je jednu po jednu odnela lisica.

- Naprosto, otvori vrata kokošinjca i izvuče napolje. Sada kada ih više nema, ni lija me ne posećuje više. Nemam nikoga bližeg, osim sina od pokojne polusestre, koji je, ipak, daleko, u Kanadi - priča nam nekada vredna žena i puna života.

Stjepanija Arsenović

Od primanja jedino ima penziju, ako se to tako može nazvati, jer se radi o nasleđenoj porodičnoj, od pokojnog supruga, koji je za vreme ratnog sukoba u BiH umro u Loznici. Naime, svega 63 marke su njena mesečna primanja, i jedva da su dovoljna da podmire troškove struje, za vreću brašna i nekoliko drugih osnovnih potrepština za preživljavanje.


Pročitajte još: Zločini iz Vozuće još bez kazne


Bez pomoći dobrih ljudi veli da bi teško izašla na kraj sa svim nedaćama, posebno komšija. Prvi do njene kuće Dževad Đerzić je to posvedočio, došavši ubrzo nakon našeg dolaska da je obavesti da će iduće nedelje napraviti akciju da poprave mostić na potoku preko kojeg vodi put do njihovih kuća.

To je, kaže Stjepanija, posebno raduje jer će moći da doveze nekoliko metara drva da ima da se ogreje u, ne tako ni dalekim, hladnim danima, odnosno u zimu. Novac za nabavku ogreva požalila nam se da nema, ali se nada da će se sestrić možda opet setiti, ili će se, prema obećanjima njenih nekadašnjih komšija Srba, sada nastanjenih u Doboju, i drugim gradovima RS, oni solidarisati i pomoći joj.


SVI PROTERANI

U OPERACIJI pod nazivom "Uragan 95", u rano jutro 10. septembra 1995. jedinice Armije BiH, predvođene plaćenicima iz islamskih zemalja, napale su Vozuću i Ozren.

Proterano je kompletno, na tom području većinsko srpsko stanovništvo. Tih dana ofanzive ubijeno je i nestalo 459 boraca VRS i civila, a za posmrtnim ostacima još 129 nije se ušlo u trag.