MARKO Čolić (32) osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na četiri godine zatvora zbog brutalnog premlaćivanja Vladimira Kovačevića, novinara BN televizije.

Čolić je proglašen krivim za pokušaj ubistva koji se odigrao 26. avgusta prošle godine pred zgradom u naselju Obilićevo, u kojoj novinar stanuje.

U presudi se navodi da je Čolić zajedno s još jednim licem (prema optužnici Nedeljko Dukić koji je u bekstvu) čekao Kovačevića na parkingu. Kada je, vraćajući se s posla, prišao zgradi napali su ga teleskopskim palicama.

- Čolić je bio maskiran kapuljačom i Kovačeviću je, trčeći, prišao s prednje strane i palicom ga snažno udario u glavu. Udarcima palicama, ostali napadači su ga oborili na asfalt i tukli sve dok nije počeo glasno da doziva pomoć, nakon čega su pobegli - navodi se u presudi.


PROČITAJTE JOŠ -
Ringišpil pun ljudi pukao na pola, sedmoro povređenih (VIDEO)

Kovačević je u napadu zadobio tešku povredu u vidu nagnječenja mozga i više lakših povreda - po glavi, usni, uhu, ramenu, natkolenici i potkolenici.

U obrazloženju presude, sudija Branimir Jukić pojasnio je da je krunsko za dokazivanje krivice bilo to što je Kovačević prepoznao Čolića kao jednog od napadača, kao i veštačenje teleskopske palice koja je ispala napadačima. Palica je sutradan pronađena na parkingu. Na dršci su otkrivena dva Čolićeva DNK traga. Jedan se u potpunosti podudara s njegovim DNK, a drugi, pomešani trag je od najmanje četiri osobe, gde je Čolić manjinski donor, a većinski nepoznata muška osoba. Na metalnom delu palice bio je Kovačevićev DNK.Novinar Vladimir Kovačević u sudnici

Pomoću izgubljene palice Čolić je i otkriven, jer se sutradan vratio na mesto zločina da je potraži. U susednu ulicu u neznanju ga je dovezao poznati kajakaš Darko Savić, koji ga je trenirao za bokserski meč.

Odbrana je tvrdila da je Čolić pred Kovačevićevu zgradu došao kako bi video da li se na parkingu nalazi zeleni "rover" njegovog prijatelja, koji je trebao da se vrati iz Španije, a ne kako bi tražio palicu. Postojanje DNK traga na palici odbrana je pravdala time što je Čolić takve palice često oduzimao radeći kao redar u klubu "Balkan" ili time što je takve palice dodirivao u "Armi šopu". Međutim, veće smatra da to ničim nije dokazano. Odbrana je tvrdila da Čolić ima alibi za vreme napada, koji mu je dala njegova nevenčana supruga Vanja Krsmanović.

- Sud nije poklonio veru tom iskazu, jer je suprotan s dokazima, a i postoje određene nelogičnosti - rekao je Jukić.

Gordan Jovišević ,Foto D. Pozderović

Motiv napada na Vladimira Kovačevića nije otkriven. Sumnja se da su Čolić i Dukić bili plaćeni da ga pretuku, ali ni danas nije poznato ko je bio nalogodavac zločina i koliko im je plaćeno da novinaru razbiju glavu.

MEDIJA NIKAD VIŠE

IZRICANjE presude pratilo je više od 20 medijskih kuća, što je apsolutni rekord kada je u pitanju banjalučki Okružni sud. Čoliću je nakon presude produžen pritvor, što je zasmetalo braniocu Gordanu Joviševiću.

- Nezapamćeno je u sudskoj praksi da se kao razlog za produženje pritvora navodi broj medija koji su prisutni na ročištu. Zbog toga treba da se zapitamo da li je ovo suđenje bilo na osnovu medija ili dokaza - rekao je Jovišević, najavivši žalbu na presudu.