PREDLOG zakona o izmenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH, kojim se predviđa da osobe koje nisu izmirile sve dospele imovinskopravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i dece, odnosno alimentaciju, ne mogu izvaditi pasoš BiH, kao i da se takvim osobama već izdati pasoš može oduzeti, upućen je u Parlament BiH. Predlagač tog zakonskog rešenja je poslanik u PD Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut.

Zakon o putnim ispravama BiH trenutno dozvoljava odbijanje zahteva za izdavanje putne isprave samo ako postoji osnovana sumnja da će podnosilac zahteva izbeći da izmiri dospele obaveze iz bračnog ili odnosa roditelja i dece, a i to isključivo "na zahtev nadležnog suda".

Predloženim dopunama zakona se značajno pooštrava tretman prema nemarnim roditeljima, koji izbegavaju obaveze prema svojoj deci, jer izdavanje pasoša neće biti moguće, ako sve takve obaveze nisu izmirene, a u takvim situacijama će i oduzimanje već izdatog pasoša biti obavezno.

Svi nadležni za pitanje alimentacija će, prema predloženim dopunama, imati obavezu da podatke o izmirenju tih obaveza dostavljaju službama za izdavanje putnih isprava. Oni će ih potom elektronski upisati u centralnu evidenciju putnih isprava.

Ovakve izmene zakona samohrani roditelji vide kao "jak vetar u leđa" da se konačno nateraju na plaćanje alimentacije svi oni koji je sada izbegavaju.

Pročitajte još - I tate zbog alimentacije idu iza rešetaka

Istraživanje Udruženja samohranih roditelja "Ponos" iz Banjaluke pokazalo je poražavajuće podatke. Naime, čak 70 odsto roditelja ne plaća alimentaciju, oko 20 odsto njih je plaća povremeno, dok samo od 6 do 10 odsto roditelja redovno plaća alimentaciju svojoj deci.

Sednica Parlamenta BiH Foto RTVTK

Dijana Mijatović, zakonska zastupnica pomenutog Udruženja, kaže, za "Novosti", da svaka zakonska inicijativa, koja će doprineti da se podigne svest roditelja da plaćaju alimentaciju je dobrodošla.

- Neodgovorni se moraju sankcionisati. Mnoge majke ostaju bez alimentacije ili je ne dobijaju, jer zakonska regulativa, ali i čitav sistem oko te oblasti nije uređen kako treba - ističe Dijana Mijatović.

Ona kaže da alimentacija pripada deci i da samo treba poći od te činjenice.

- Alimentacija na latinskom znači hrana. To vam sve govori. Sramotno je da samohrani roditelji budu prepušteni sami sebi, jer nema zakonskih rešenja, koje jasno uređuju tu oblast - pojašnjava Mijatovićeva.

Damir Arnaut Foto Radio Sarajevo

SIMBOLIČNE CIFRE

SAMOHRANI roditelji u Srpskoj kažu, za "Novosti", da su alimentacije u RS izuzetno male i iznose od 50 maraka pa do 30 odsto plate.

- Isplaćuju se majci ili ocu dok dete ne napuni 18 godina, a zatim može dete da podnese zahtev da se nastavi isplaćivanje zbog školovanja do 26. godine - kažu roditelji.