U DERVENTSKOM naselju Srpska varoš posle 27 godina služena je večernja molitva u pravoslavnom hramu, koji verujući narod grada na Ukrini podiže iz pepala. Reč je o obnovi stare crkve iz 19. veka, koja je minirana i porušena u proteklom ratu, na Spasovdan 1992. godine, pod okupacijom Vojske Hrvatske i lokalnih muslimansko-hrvatskih jedinica tzv. Armije BiH.

- Hvala Bogu, danas na ovom mestu imamo novu bogomolju gde vršimo bogosluženja, a dogodine ćemo se i preseliti ovde. Sećamo se u molitvama svih naših predaka, koji su uspeli da zasnuju crkvu na ovom mestu - rekao je sveštenik Radojica Ćetković okupljenim parohijanima.

Obnova i podizanje novog hram na temeljima poharane stare crkve u Srpskoj varoši otpočeti su pre godinu dana. Već je i pokriven, a nedavno su podignuta i oba krsta.

PROČITAJTE I: Mini-kula dovodi goste

- Ovo će u Derventi biti druga crkva i ovo sveto mesto će biti naše utvrđenje u veri, ljubavi i nadi, gde dolazimo, kad prolazimo i da uvek budemo skrušeni u molitvi - rekao je tim povodom episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, podsetivši da je krst simbol života, simbol raspeća, ali i simbol pobede i vaskrsenja.

To najbolje simbolizuje najnoviju istoriju Dervente, koja je od jednog od najporušenijih gradova u bivšoj Jugoslaviji dospela u krug razvijenijih lokalnih zajedica Srpske.

Stara crkva u Srpskoj varoši ranije je bila posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, ali je Srpska pravoslavna crkva prelomila da novi hram bude posvećen Blagovestima, koje se praznuju 7. aprila.