TEA (9) SVE REDOM POBEĐUJE: Devojčica iz Gradiške pomera granice u svetu tenisa

B. GRGIĆ

sreda, 10. 07. 2019. u 16:28

ТЕА (9) СВЕ РЕДОМ ПОБЕЂУЈЕ: Девојчица из Градишке помера границе у свету тениса

ŠAMPIONKA Tea sa ocem Markom

Devetogodišnjakinja iz Gradiške pomera granice u svetu tenisa i sigurno korača ka tronu. Talentovana devojčica za poslednjih 12 meseci osvojila 32 turnira

U ĐAČKOJ knjižici su joj sve petice, a u sobi pehari i medalje. Devetogodišnja Tea Kovačević iz Gradiške po mnogo čemu se razlikuje od vršnjakinja. Voli druženje sa devojčicama i priče o igrama, televizijskim junacima ili svetu mode, ali istovremeno svakoga dana dva puta trenira po nekoliko časova, iz vikenda u vikend putuje, igra turnire i pobeđuje.

Nedavno se vratila iz Šibenika, gde je igrala izborni turnir za svetsko prvenstvo, koje će se u septembru igrati u Umagu. U Gradišku je iz Dalmacije donela veliki pobednički pehar.

- Pobedila sam dve starije igračice, od kojih je jedna pobednica Splita - kaže Tea, priznajući da su joj sportski idoli Serena Vilijams i Novak Đoković.

Tea kaže da se raduje svakoj medalji i peharu, te da ih obavezno nakon turnira nosi u školu.

- Moji drugari i učiteljica se svaki put obraduju i čestitaju mi. To mi mnogo znači, isto kao i podrška mojih roditelja, sestre, te bake i deda. Radujem se raspustu i letu, jer će biti i turnira i kupanja na moru. U septembru idem na svetsko prvenstvo u Umag i nadam se pobedama - jasna je Tea.

Njen otac, a istovremeno i trener Marko Kovačević, izgradio je vlastiti teniski centar. Želeo je i sam da postane teniser, ali nije dobio odobrenje oca. Uspešno je igrao fudbal, vrstan je harmonikaš, a poseduje i svetski priznatu diplomu teniskog trenera. O Teinim uspesima i karijeri priča precizno odvaganim rečima.

PROČITAJTE I:Proslava mature da bude u krugu škole

- Zamislim se kad Tea osvoji prvenstvo devojčica do 12 godina, a tek je napunila devet. Valjda je odlika vanserijskih talenata da značajnije odstupaju u svojoj generaciji. Moja uloga je da joj omogućim lagan, ali konstantan napredak u tenisu. Do seniorske konkurencije ima još devet godina, neophodno je da joj stvorim ambijent za napredak - kaže otac Marko Kovačević.

Kojim intenzitetom igra Tea, najbolje pokazuje sam kalendar takmičenja. U poslednjih 12 meseci odigrala je i uglavnom pobedila na 32 turnira. Ono što sledi je izlazak na turnire evropske serije.

- Tea je prerasla i generaciju i sredinu u kojoj igra. Od standardnosti nema ništa. Ona zato već četiri godine trenira dva puta dnevno po tri ili četiri časa po specijalnim programima. Sazrela je u odlukama, u izjavama za medije, ne povlači se u sebe pred nastupe, već naprotiv, veoma je komunikativna. Već treću godinu uči i engleski i sve je bolja u konverzaciji sa drugim ljudima - kaže Marko Kovačević, otac i trener verovatno buduće šampionke svetskih razmera.

USPEŠNA Vanserijski talenat

Za Teu kaže da ima najbolji, najjači i najprecizniji servis u svojoj kategoriji, a najbolja je u svetu i u neprekidnom prebacivanju loptice preko mrežice a da ne pogreši. Iako radi na vlastitim teniskim terenima, već sada je suočena sa problemima, jer nema adekvatne sparing igračice.

Tea kaže da živi svoj teniski san, veruje u sebe i svakodnevno uči, čvrsto verujući da će jednog dana biti u samom vrhu ženskog tenisa u svetu. Nova šampionka je rođena, i sigurno korača ka tronu.


OSVOJILA OSAM TURNIRA

OVE godine Tea Kovačević nije izgubila nijedan turnir uzrasta do deset godina. Iza sebe ima osam osvojenih turnira u Hrvatskoj i šest u BiH. Pobedila je u 82 odigrana meča u 2019. godini.

Dosad je osvojila oko 45 pehara i medalja. Prošle godine, sa osam godina, bila je osvajačica prestižnog turnira za takmičare do deset godina u Hrvatskoj. Ove godine može se pohvaliti titulom vicešampionke u Sarajevu na turniru za takmičare do 12 godina, prvim mestom na turniru TS BiH za juniore i pobedom u Šibeniku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije