ZAVRŠNIM rečima tužilaštva i odbrane u Okružnom sudu u Banjaluci završeno je suđenje bokseru Marku Čoliću, optuženom za pokušaj ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, a presuda će biti izrečenau petak.

Optužnicom, Čolić se tereti da je 26. avgusta prošle godine zajedno sa Nedeljkom Dukićem, koji je u bekstvu, pokušao da ubije Kovačevića, koga su teleskopskim palicama izudarali po glavi i telu. Motiv, kao i nalogodavac napada nisu otkriveni.

Okružni javni tužilac Tatjana Ninković od suda je tražila da Čolića oglasi krivim, te da ga kazni u skladu sa zakonom.

- Nesporno smo dokazali da je Čolić kriv za delo koje mu je stavljeno na teret. Kovačević ga je u dva navrata prepoznao kao napadača koji mu je prišao s prednje strane i palicom ga udario po glavi - rekla je Ninković.

Čolićevu krivicu, kako kaže, potvrđuje i to što je njegov DNK pronađen na palici kojom je Kovačević pretučen. Podsetila je i na svedočenje banjalučkog kajakaša Darka Savića, koji je dan nakon napada, Čolića dovezao u blizinu mesta zločina, što su snimile i nadzorne kamere, kako bi po tvrdnji istražilaca tražio izgubljenu palicu.

PROČITAJTE I: ZAVRŠNE REČI NA SUĐENJU MARKU ČOLIĆU: Tužilaštvo traži zatvor, odbrana slobodu

Odbacila je navode odbrane o tome da se Čolićev DNK na palici našao zato što ju od nekoga oduzeo dok je radio kao obezbeđenje u noćnom klubu. Smatra i da nikakvu dokaznu vrednost nema navodni alibi, koji je Čoliću dala njegova nevečana supruga Vanja Krsmanović.

S druge strane, advokat Gordan Jovišević smatra da optužnica nije dokazana i predložio je sudu da Čolića oslobodi krivice i pusti iz pritvora.

- Nije dokazano da je delo počinjeno zajedno i po prethodnom dogovoru sa Dukićem. Veza između njih se ne može naći ni u jednom dokazu - rekao je Jovišević.


OPTUŽEN Marko Čolić, Foto BN TV

Ukazao je da u pretresima nije pronađen nijedan duks, iako se u optužnici navodi da su napadači bili maskirani kapuljačama dukseva. Jovišević smatra i da su Kovačevićevi iskazi bili kontradiktorni, posebno prilikom prepoznavanja optuženog.

- Palica je nađena tek sutradan, iako je uviđaj urađen prethodne noći. Mogu da zaključim samo da ju je tu neko doneo - rekao je Jovišević.

Ukazao je da je Čolić uzoran sportista, otac troje maloletne dece, i da se tokom postupka korektno ponašao.


ŽAO MU KOVAČEVIĆA

MARKO Čolić smatra da je dokazao svoju nevinost. Istakao je da nikada nije osuđivan, i da je kao sportista podržavao humanitarne akcije protiv nasilja.

- Radim kao vozač saniteta i redar u klubu. Dva posla, jer imam troje dece. Jako mi je žao Kovačevića i toga što mu se desilo. Ali ako budem osuđen, to će značiti da je stvarni izvršilac amnestiran i oslobođen - rekao je Čolić, dok je njegova sestra u sudnici plakala.

Dodao je da bi voleo da ga sud pusti na slobodu, kako bi zapalio sveću roditeljima, koji su umrli dok je bio u pritvoru.