ŽELIMIR Lepir, glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, tvrdi Tužilaštvo nije u nikakvom sukobu sa Policijom Republike Srpske zbog predmeta "Bojan Koprena".

- To su slobodne interpretacije novinara ili nekih rukovodilaca MUP RS, koji su se povodom predmeta nestalog Bojana Koprene oglašavali u medijima - rekao je Lepir.

Naglasio je da se Tužilaštvo u svom radu pridržava Ustava i Zakona, i da svoje odluke donosi u skladu sa zakonom. Lepir kaže da ni građani, ni pripadnici MUP RS nikada nisu komentarisali odluke Tužilaštva u medijima ili sebi dozvoljavali da vrše analizu prikupljenih dokaza i saopštavaju da je neka odluka nezakonita.

Pročitajte još - SLUČAJ UBISTVA BOJANA KOPRENE: Otkrivene kosti, a istraga tapka!

- Takav neprofesionalan odnos pojedinih policijskih službenika MUP RS prema jednoj, nadasve, ispravnoj i zakonitoj odluci tužioca, može da stvori utisak kod građana da se policija i tužilaštvo sukobljavaju, što naprosto nije tačno - rekao je Lepir.

On je zamolio građane i kolege iz MUP RS da shvate i prihvate da se istrage okončavaju u predmetu, a ne u medijima i da se takvom praksom narušavaju ugled Tužilaštva i MUP RS.

Pročitajte još - ZASTOJ U PREDMETU "BOJAN KOPRENA": Istraga odgođena jer se većina inspektora nalazi na godišnjem odmoru?

Podsetimo, MUP RS je u junu prošle godine uhapsio Boška i Bogdana Diljevića zbog sumnje da su ubili Bojana Koprenu, koji je nestao u julu 2014. godine. Tužilaštvo je tada odbilo da primi osumnjičene na saslušanje. MUP je zbog toga podneo prijavu Republičkom tužilaštvu i Visokom-sudskom i tužilačkom protiv tužioca Tatjane Ninković.

Želimir Lepir Foto V. Dančić

Zatim je Tužilaštvo otvorilo istragu protiv dva inspektora MUP RS zbog sumnje da su iznuđivali iskaz od svedoka u slučaju "Koprena". U junu ove godine Tužilaštvo je obustavilo istragu protiv Diljevića zbog nedostatka dokaza, a tu odluku su detaljno obrazložili. Između ostalog, u naredbi je navedeno da je ključni svedok policije priznao da je lagao kada je Diljeviće optužio za ubistvo. Policija je nedavno tražila izuzeće predmetnog tužioca iz predmeta "Koprena", dok je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio da "ni sa jednim tužilaštvom nemaju tako lošu saradnju kao sa OJT Banjaluka", posebno se osvrćući na slučaj "Koprena".

Potvrdio je i da je Tužilaštvo tražilo da se organizuje prepoznavanje čak 13 inspektora od strane Boška Diljevića. Prepoznavanje je zakazano za 24. jun, ali se nije dogodilo, jer je MUP obavestio Tužilaštvo da je "deo inspektora na godišnjem odmoru, a drugi deo na radnim zadacima".

OTKRIVENE KOSTI

U JULU prošle godine inspektori MUP RS su u šumi Drenik na Manjači pronašli, prema nepotvrđenim informacijama, oko 200 kostiju za koje se sumnja da su posmrtni ostaci Bojana Koprene. Jedna kost je veštačena i sa velikim stepenom verovatnoće je potvrđeno da pripada osobi srodnoj s Kopreninom majkom. Da li ostatak pripada Kopreni i da li se uopšte radi o ljudskim kostima nikada nije obelodanjeno.