U organizaciji Udruženja novinara Republike Srpske u sredu je organizovana izuzetno zanimljiva i posećena debata o temi: „Policija i novinari na javnim skupovima: prava i obaveze“.

Povod su bili sve češći nesporazumi između medijskih radnika i policijskih službenika na terenu, prilikom rada na mestu događaja.

U prepunoj sali male scene Petar Kočić, u NPRS, pored brojnih novinara, koji su bili i aktivni učesnici panelisti su bili: Danijel Simić, potpredsednik Udruženja novinara Republike Srpske, Siniša Vukelić, predsednik Kluba novinara Banjaluka, Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske,Marko Vujić, pravna služba Transparensi internešnal Aleksandar Jokić, advokat, Vladimir Šušak, novinar i urednik BHT.

Neke od preporuka debate su:


- Da je i policiji i novinarima javni interes na prvom mestu, kao i objektivno informisanje, te da se mora obezbediti način da profesionalno i neometano rade svoj posao.

- Činjenica je da je bilo nerazumevanja, a u pojedinačnim slučajevima i grešaka policijskih službenika.

- U narednom periodu preduzeće se zajedničke akivnosti Udruženja novinara RS i MUP RS, na dodatnoj edukaciji policijskih službenika, koji rade na terenu, u odnosu sa medijskim radnicima, ali i dodatnu edukaciju medijskih radnika o njihovim pravima i obavezama.

- Za svaki pojedinačni slučaj, gde novinar smatra da je došlo do greške u postupanju policijskih službenika prema njemu, novinari i udruženje novinara trebaju slučaj prijaviti, kako bi ga MUP dodatno istražio, i kako bi, ukoliko je to tačno, policijski službenici bili adekvatno sankcionisani.