DIREKCIJA za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA), nakon skoro deset godina raskinula je ugovor o zakupu prostorija sa "Euromedikom", a gde je mesečno plaćala kiriju od čak 60.000 KM. Ova odluka, koja je u posedu "Novosti", otišla je na adresu "Euromedika". Nakon raskida ugovora BHDCA će od početka novembra napustiti prostorije, koje su godinama koristili u Banjaluci, ali ostaje pitanje gde će se preseliti BHDCA. Prema izvorima iz BHDCA, zaposleni su zabrinuti za budućnost Direkcije i gde bi ona ubuduće mogla biti smeštena.

Kako kažu, za "Novosti", izvori upućeni u celu priču, u BHDCA se čak "šuška" da bi BHDCA mogla biti prebačena u Sarajevo ili Mostar, gde imaju regionalne kancelarije ili čak u Istočno Sarajevo.

- Najrealnije bi bilo da BHDCA konačno kupi svoju zgradu u Banjaluci, a za šta već godinama postoji novac. Odluku o kupovini zgrade blokira Savet ministara BiH već godinama, a za to vreme je BHDCA bio podstanar - ističu izvori "Novosti".

Pročitajte još - Kadrovska pometnja na nebu BiH!

Prema njihovim rečima postoji mogućnost i da BHDCA iznajmi nove prostorije u zgradi "Euroherca" u Banjaluci, ali ni to nije rešenje, jer će ova institucija i dalje biti podstanar.

Po zakonu BHDC ima sedište u Banjaluci, ali već godinama postoji "struja" iz Sarajeva i Mostara koja bi ovu instituciju dislocirala iz Banjaluke.

"Novosti" su uputile pitanja v. d. direktora BHDCA Željku Travaru, ali ni nakon mesec dana odgovori na pitanja gde će se preseliti BHDCA i da li će konačno kupiti svoju zgradu u Banjaluci nisu dostavljeni. Kao ni odgovori hoće li BHDCA definitivno ostati u Banjaluci.

S druge strane iz BHDCA su dostavili odgovore na slična pitanja drugim medijima, u kojim odluku da raskinu ugovor o zakupu obrazlažu, između ostalog, da "plaćanje zakupnine za nefunkcionalan prostor, i nepoštovanje zaključka Saveta ministara BiH o usklađivanju kvadrature zakupljenog prostora sa onom koja je propisana može voditi u krivičnu odgovornost".

- Da ne bi došli u takvu situaciju, BHDCA je otkazala ugovor - kazali su u Direkciji.

Pročitajte još - HDZ želi kontrolu neba BiH

REŠITI TRAJNI SMEŠTAJ

IZ BHDCA su poručili i da planiraju da donesu odluku o kupovini vlastitih prostorija ili da, ukoliko se ne donese takva odluka, iznajmi poslovni prostor po povoljnijoj ceni.

- Postojeći prostor je prevelik i bespotreban, i ne može biti u opciji razmatranja ni za kupovinu prostora, niti za dalji zakup. Verujemo da će Savet ministara BiH, uz pozitivno mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH, ovaj put doneti odluku o nabavci trajnog smeštaja BHDCA - kazali su u toj Direkciji.