NA Samit procesa saradnje jugoistočne Evrope nije pozvana "Republika Kosovo", koju BiH ne priznaje kao državu, nego nedefinisani subjekt Kosovo sa fusnotom - objašnjeno je u kabinetu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

PROČITAJTE JOŠ: Dodik: Samo jedinstvo naroda može da sačuva Srpsku

Iz kabineta su poručili i da je članove samita pozvalo Predsedništvo, a ne lično Dodik. Učešće tzv. Kosova, rešeno je 2014, uz saglasnost svih učesnica koje ne priznaju Kosovo: Srbija, Grčka, Rumunija, Moldavija i BiH.

- Prema tom rešenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u SEECP uđe kao nedefinisani subjekt Kosovo, uz fusnotu. To isto prihvataju i sve druge učesnice, i one koje priznaju Kosovo i one koje ga ne priznaju - kažu u Dodikovom kabinetu.

Kako se ističe, na samitu kao gost učestvuje i EU, koja takođe ne priznaje Kosovo, jer ga ne priznaju sve članice i za koju Kosovo nastupa uz fusnotu sa zvezdicom, a ne kao "Republika Kosovo".

- Mi barem u RS, ako već ne BiH, priznajemo poternicu koju je za Tačijem izdala Srbija, bez obzira što je neki ne priznaju. Ali, dok je ovde, na Jahorini, gde se održava Samit, njemu pripada pun imunitet u skladu sa međunarodnim pravom. I tako ćemo ga ispratiti preko granice. A kad nam opet bude dostupan i kad ne bude zaštićen imunitetom, biće uhapšen i po zakonu sproveden proces ekstradicije Srbiji - zaključuju u Dodikom kabinetu.