RADNICI prijedorskog rudnika "Arcelor Mital" u Omarskoj i centralnoj radionici u Prijedoru, u ponedeljak su se okupili u velikom broju i održali jednočasovni štrajk upozorenja, odakle su apelovali na menadžment da spreči najavljeno otpuštanje 300 radnika, ali i da poveća plate zaposlenima.

- Mi smo se odlučili da na ovaj način skrenemo pažnju na probleme, izneli smo svoje zahteve i odredili rokove u kojima bi uprava trebalo da odgovori na njih. Borbom u okviru zakona želimo da odluka o otpuštanju bude povučena i da bude prihvaćen zahtev za povećanje plata, jer se bojimo da ćemo doći u situaciju totalnog odlaska ljudi sa ovih prostora i napuštanja naše firme. U roku od sedam do deset dana treba da razmislimo o mogućim daljim koracima. U slučaju da uprava firme ne prihvati sindikalne zahteve, ponovo će zasedati Sindikalna skupština i eventualno se odlučiti i na radikalniji način borbe, uključujući čak i prekid proizvodnje na mesec dana - poručio je predsednik Sindikalne organizacije prijedorskog rudnika "Arcelor Mital" Prijedor Saša Kukolj.

On je izjavio da radnici traže povećanje plate za deset odsto i uvođenje naknade za rad vikendom u iznosu od 20 odsto.

- Otpuštanje 300 radnika može da prođe u uređenim zemljama, dok bi to u BiH i Republici Srpskoj značilo kolaps - naglasio je Kukolj.

Prema rečima predsednika Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske, Obrada Belenzade, prijedorski rudari s pravom traže veće plate.

Pročitajte još - BUDUĆNOST RADNIKA KOMPANIJE "ARCELOR MITAL": I dalje je aktuelno 300 otkaza!


Rudnik u Omarskoj Foto G. Vila

- Ima prostora za povećanje plata, ali i da se pronađe rešenje i da radnici ne budu otpušteni, nego da se kopa ruda u "Ljubiji" i da budu primljeni novi radnici. Ključnu ulogu ima Vlada Republike Srpske, koja sa "Arcelor Mitalom" mora što pre da utvrdi da li će rudnik "Ljubija" biti ponovo pokrenut ili prodat - poručio je Belenzada.

UMANjENA PROIZVODNjA

IZ "Arcelor Mitala" najavljeno je da će od septembra umanjiti proizvodnju sa 1,5 miliona tona na milion tona rude, što će dovesti do otpuštanja 300 radnika tog preduzeća. Za ovaj potez su se odlučili, kako objašnjavaju, zbog stalne neizvesnosti održanja i proširenja proizvodnje gvozdene rude u Prijedoru.

Međutim, odavno se spekuliše da je do ovog problema došlo zbog transfernih cena, ali i neuspelog dogovora da se devastirani, ali izuzetno vredni gigant Rudnik gvozdene rude "Ljubija" nađe u vlasništvu "Arcelor mitala".

POMOĆ

POČETKOM juna rukovodstvo "Arcelor Mitala" poručilo je da očekuju pomoć institucija Republike Srpske, jer ističe vreme za konačnu odluku i da će nakon najavljenih poteza, biti kasno i svima žao.