GORAN Bilčar (28) iz Laktaša osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na 14 godina zatvora zbog ubistva Bojana Milovanovića (29) iz Kozarske Dubice, kojeg je u tuči dve grupe mladića ubo šrafcigerom u glavu.

Zbog učestvovanja u tuči, osuđen je Bilčarev prijatelj Marko Mihailović (28) iz Banjaluke na dve godine zatvora. Članovi suparničke grupe Đorđe Borovčanin (26) i Đorđe Đenadija (23) iz Kozarske Dubice osuđeni su na po godinu i po dana zatvora.

Krvavi obračun odigrao se 18. oktobra prošle godine oko 3.15 kod parka Kupusište u Banjaluci, a svemu je prethodio bezazleni verbalni sukob u pekari "Marčelo".

Kobne noći Milovanović je s društvom bio u provodu po Banjaluci, gde su proslavljali završetak fakulteta jednog od prijatelja. Sa drugom grupom sreli su se u pekari u kojoj je Vlado Novaković, koji je bio u društvu s Bilčarem, Milovanovićevo društvo pitao: "Jeste li vi muzičari?". Tu su nastale tenzije među dva društva, ali u pekari nije bilo sukoba.

Pročitajte još - Mladić iz Dubice ubijen iz obesti

Po izlasku, Dubičani su seli u "fijat" i kada su krenuli psovali su i dobacivali suparničkoj grupi. Odvezli su se prema Kupusištu, da bi se ubrzo vratili prema pekari. Bilčar i Mihailović seli su u BMV, a kada ih je "fijat" obišao krenuli su za njim. U presudi se navodi da je Đenadija zaustavio "fijat" na parkingu uz desnu stranu ulice. Bilčar je BMV zaustavio uporedo s njima, a potom stao ispred njih.

Obe grupe izašle su iz vozila i došlo je do verbalnog i fizičkog sukoba, tokom kojeg je Bilčar iz gepeka BMV izvadio dizalicu i šrafciger. Dizalicu je bacio prema suparničkoj grupi, ali nikog nije pogodio, da bi potom ubio Milovanovića, zarivši mu šrafciger u slepoočnicu iznad levog uha.

Majka ubijenog Bojana Foto BNTV

Potom su seli u BMV i odvezli se do pekare, gde su pokupili Novakovića i otišli kući. Sutradan su uhapšeni i tokom suđenja su tvrdili da su tek u policiji saznali da je Milovanović stradao.

Predsednica sudskog veća Snježana Kudrić u obrazloženju presude je rekla da su svi optuženi delovali s direktnim umišljajem, te da je Bilčar imao nameru da ubije Milovanovića.

- Optuženi nisu sprečili nastajanje sukoba i teške posledice, već su svi doprineli krajnjem ishodu - rekla je Kudrićeva.

Kao otežavajuća okolnost Bilčaru je navedena upornost i bezobzirnost pri izvršenju krivičnog dela, odsustvo kajanja u tom trenutku, zato što je nakon sukoba otišao kući i nije pružio pomoć Milovanoviću.

Pročitajte još - KRVAVA TUČA U CENTRU BANjALUKE: Šrafcigerom dokrajčio žrtvu

Bilčar je izricanje kazne ispratio u suzama. Sve vreme držao je pognutu glavu i gledao u pod, a na trenutke je u neverici odmahivao glavom sklopljenih dlanova.

OČEKIVALI VEĆU KAZNU

OTAC ubijenog Bojana Milan Milovanović najavio je da će se žaliti na presudu.

- Teško je bilo šta reći u ovom trenutku. Plašili smo se blaže kazne, a očekivali smo veću. Očekivali smo maksimalnu kaznu, jer smatramo da nema nijedne olakšavajuće okolnosti i mislim da ćemo se žaliti - rekao je Milovanović.